Arafat: Elicopter cu sistem de amerizare şi căutare pe timp de noapte la noua bază de la Galaţi - FOTO

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a deschis, vineri, la Galaţi, a şaptea bază aeriană de salvare SMURD din ţară, pe care va opera un elicopter de tip EC-135 cu echipament medical de ultimă generaţie, precum şi sisteme de amerizare şi de căutare-salvare pe timp de noapte.

357 afișări
Imaginea articolului Arafat: Elicopter cu sistem de amerizare şi căutare pe timp de noapte la noua bază de la Galaţi - FOTO

Arafat: Elicopter cu sistem de amerizare şi căutare pe timp de noapte la noua bază de la Galaţi - FOTO (Imagine: MAI)

"Am deschis, la Galaţi, a şaptea bază aeriană de salvare SMURD, după cele de la Târgu Mureş, Iaşi, Arad, Craiova, Constanţa şi Bucureşti. Va mai urma una în partea de nord-vest. De asemenea, un elicopter MAI care se află la Tulcea pentru zona de frontieră a fost dotat cu echipamente de asistenţă medicală de urgenţă şi va asigura intervenţia pentru cazurile medicale din zonele greu accesibile, dar care nu sunt urgenţe de cod roşu, cum ar fi fracturile sau un travaliu la început, şi care vor fi trasportate la Spitalul din Tulcea", a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat din MAI Raed Arafat.

La eveniment a participat şi premierul Victor Ponta, care a afirmat că a susţinut şi va susţine proiectul de integrare a serviciilor de intervenţii în situaţii de urgenţă, pentru că este unul dintre cele bune sisteme de acest fel din Europa.

"Nu întâmplător, SMURD reprezintă una dintre instituţiile în care românii au cea mai mare încredere şi sper ca actele normative pe care le-am adoptat, inclusiv cele referitoare la orele suplimentare şi resursele superioare pe care le alocăm, să fie bine primite şi să recompenseze în foarte mică măsură efortul deosebit pe care îl fac. Eu îi sunt recunoscător domnului Raed Arafat pentru că a insistat atâţia ani cu ideea înfiinţării (...). Mai trebuie să spun că sunt puţine zonele în care Guvernul a cheltuit atât de bine banii cum a făcut-o în cazul dotării pentru intervenţiile de urgenţă", a declarat Victor Ponta.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, la Galaţi, că dotarea SMURD cu elicoptere va continua, luna viitoare urmând să devină operaţional un nou punct aerian de salvare în ţară.

"Elicopterul pe care îl vedem este printre ultimele două care au sosit pe acordul cadru semnat de Ministerul Sănătăţii şi finanţat, bineînţeles, de la bugetul statului. A mai rămas de acoperit cu elicopter doar regiunea nord-vest, pentru care elicopterul este sosit, dar mai continuăm cu pregătirea piloţilor şi cam într-o lună sperăm să deschidem următorul punct. Următoarea etapă va fi o analiză clară şi bineînţeles, să vedem care va fi strategia pentru următorii cinci ani", a spus Raed Arafat.

Elicopterul de la Galaţi, un EC-135, va opera, de vineri, în judeţele din sudul Moldovei, estul Munteniei şi Dobrogea. Ca şi cel de la Iaşi, acest aparat va putea interveni şi în situaţii de urgenţă medicală pe teritoriul Republicii Moldova, în baza acordului transfrontalier încheiat cu ţara vecină.

Elicopterul de la Tulcea, un IAR-316, dotat cu aparatură medicală performantă, va executa misiuni umanitare, în principal transport medical, în zona de responsabilitate a Unităţii Speciale de Aviaţie Tulcea (judeţele Constanţa, Brăila, Tulcea, Galaţi şi marea teritorială a României).

În ultima săptămână, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI au transportat 97 persoane aflate în stare critică către unităţi medicale specializate.

Pentru acoperirea aero-medicală a întregului teritoriu al României, în această vară urmează să fie inaugurat un nou punct de operare aero-medicală pe raza judeţului Sălaj.

Prin operaţionalizarea punctelor aero-medicale din judeţele Galaţi şi Sălaj, numărul elicopterelor SMURD va ajunge la opt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici