Argeş - Localnici se plâng că o firmă de prospecţiuni a intrat abuziv pe terenurile lor: "Fac săpături pen­­tru zăcă­min­te, petrol, gaze de şist, cine ştie. Nu vor să spună exact ce caută"

Mai mulţi localnici din judeţul Argeş se plâng că angajaţii unei firme de prospecţiuni geologice au intrat abuziv pe terenurile lor, unde au montat cabluri şi au făcut săpături pentru descoperirea de zăcăminte, iar un primar spune că şi-a dat acceptul doar pentru folosirea domeniului public.

2105 afișări
Imaginea articolului Argeş - Localnici se plâng că o firmă de prospecţiuni a intrat abuziv pe terenurile lor: "Fac săpături pen­­tru zăcă­min­te, petrol, gaze de şist, cine ştie. Nu vor să spună exact ce caută"

Argeş - Localnici se plâng că o firmă de prospecţiuni a intrat abuziv pe terenurile lor: "Fac săpături pen­­tru zăcă­min­te, petrol, gaze de şist, cine ştie. Nu vor să spună exact ce caută" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Mai mulţi localnici din Poiana Lacului, Moşoaia, Vedea, Sălătrucu şi Şuici spun că zeci de echipe de la o firmă de prospecţiuni umblă prin comunele lor, unde întind cabluri şi sapă gropi, fără să le fi cerut acordul şi acuză că "este o tulburare de posesie".

Oamenii afirmă că au sesizat autorităţile locale în acest caz.

"Pămân­tu­ri­le noastre ara­tă ca după bombarda­ment, sunt pline de ţă­ruşi şi de ca­bluri. Fac săpături pen­­tru descoperirea de zăcă­min­te, petrol, gaze de şist, cine ştie, că nu vor să spună exact ce caută. La noi, la Poia­na Lacului, sunt multe. Suntem cinci inşi care avem cabluri peste tot, inclusiv în pomi. Au defrişat şi pădurea. Era normal să ne întrebe şi să nego­ciem o despăgubire. Ştiţi ce ne-au spus? Că dacă le tăiem sau le aruncăm in­stalaţiile montate pe proprietăţile noas­tre, o să vină o echipă de inter­venţie şi vedem noi ce se întîmplă. Deci acum ne ameninţă! Este o tulburare de posesie", a declarat un localnic.

Un alt bărbat din comuna Poiana Lacului spune că "s-a pricopsit cu o instalaţie în grădină", fără să fie întrebat dacă este de acord.

"Nu ştiu cum m-am pricopsit cu o asemenea instalaţie la mine în grădină. Nu m-a anunţat nimeni ni­mic, nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord. M-am trezit cu ea peste noapte. Am înţeles că sunt unii de la Prospecţiuni care caută gaze de şist sau cam aşa ceva. Aşa am înţeles de la băieţii ăştia, pentru că n-a vorbit ni­meni cu mine să-mi spună ce cau­tă, gaze sau alte minuni. E anormal ce se întâmplă! Am fire de curent prin grădină, şi nu doar aici, şi pe un alt teren. Mă întreb pe unde au intrat de nu i-am văzut, că am fost mereu acasă. Nu vreau să fac rele, dar ei de ce fac, de ce monteaza fire? Montează fire, dar să monteze şi un sac cu euro pe teren", a declarat un alt localnic din satul Dinculeşti, comuna Poiana Lacului.

Primarul din Poiana Lacului, Ion Dumitrache, spune că şi-a dat acceptul pentru ca firma Prospecţiuni din Timişoara să folosească domeniul public, susţinând că "în niciun caz angajaţii firmei nu au permisiunea să intre pe proprietăţile locuitorilor".

"Este o firmă de prospecţiuni în lo­calitatea Poiana Lacului care în­cear­că să facă un studiu pentru a evalua posibilitatea explorării unor zăcăminte petroliere. Discutăm de două lucruri distincte. Pe dome­niul public tre­buie aviz de la pri­mărie, iar pe pro­prietatea privată, aşa cum e normal, nu au voie să calce fără acordul proprie­ta­ru­lui. S-a discutat doar de­pre petrol, nu de­s­pre gaze de şist, dar în niciun caz aceştia nu au permisiunea să intre pe proprietăţile locuitorilor", a declarat edilul din Poiana Lacului.

Poliţiştii spun că în aceste cazuri a fost depusă o singură plângere, fiind vorba despre un bărbat din co­muna Moşoaia care a sesizat că o firmă de prospecţiuni a intrat pe proprietatea sa în mod a­buziv.

"Dacă există şi alţi ce­tăţeni nemulţumiţi, a­ceştia trebuie să ştie că se pot adresa Poliţiei. Re­feritor la plângerea înre­gis­trată, o persoană susţine că această firmă a intrat pe pământul dumneaei fă­ră acordul acesteia şi că ar fi făcut nişte săpă­turi. O să se analizeze si­tuaţia, să vedem dacă se ia în calcul şi acţiunea de distrugere. E prematur să mă pro­nunţ. Repet, a fost depusă o singură plângere pentru tulburare de posesie", a de­cla­rat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Argeş, comisar sef Dă­nuţ Dinu.

În comuna Băbana, în schimb, primarul spune că reprezentanţii societăţii Prospecţiuni au vorbit cu sătenii care "sunt bucuroşi că primesc 20-30 de lei pentru fiecare groapă", susţinând că "firma va da bani şi la primărie".

"La primărie firma datorează 20.000 de lei, bani pe care trebuie să-i încasăm săptămâna aceasta, pentru că au folosit drumul comunal, au trecut cu utilaje care cântăresc peste 3,5 tone. Am încheiat un contract în acest sens şi nu sunt probleme. Oamenii din localitate sunt bucuroşi că primesc bani în schimbul căutărilor care se fac pe terenurile lor. Banii îi vor primi la final, prin mandat poştal, care ajunge în 30 de zile. Li s-au oferit 20 - 30 de lei pentru fiecare groapă. În caz că se intră cu tractorul şi sunt afectate culturile agricole, suma creşte. Au venit mulţi localnici să mă întrebe de unde iau şi ei bani pentru găurile pe care le aveau pe terenuri. I-am îndrumat şi a fost bine şi pentru ei, dar şi pentru comună, atât timp cât firma va da bani şi la primărie", a precizat primarul din Băbana, Bebe Ivan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici