Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului primeşte de la MApN două avioane MiG 21

MApN va transmite mai multor instituţii publice, precum şi Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, mai multe avioane scoase din uz şi fără echipamente militare, pentru expunerea aeronavelor în scop comemorativ, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

426 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului primeşte de la MApN două avioane MiG 21

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului primeşte de la MApN două avioane MiG 21 (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ menţionează aniversarea, în 2010, a centenarului primului zbor făcut de Aurel Vlaicu cu un avion proiectat şi construit în România precum şi primului avion cu reacţie construit de către Henri Coandă. În acest context, explică documentul, MApN a primit din partea mai multor instituţii solicitări privind transmiterea unor aeronave, scopul fiind amenajarea unor monumente comemorative.

"Preocuparea anumitor instituţii publice şi autorităţi locale pentru amenajarea unor monumente comemorative s-a concretizat în solicitări privind transmiterea unor bunuri mobile (aeronave), aflate în proprietatea privată a statului, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în administrarea acestora, în vederea expunerii statice a acestora în cinstea eroilor aviatori. Ministerul Apărării Naţionale este de acord cu transferul administrării aeronavelor, întrucât sunt scoase din funcţiune şi dezafectate de dotările specific militare, putând fi utilizate în scopul promovării tradiţiei aeronautice şi pentru amenajarea monumentelor comemorative menţionate", se arată în nota de fundamentare.

Potrivit anexei proiectului de HG, un avion MiG 21, dezafectat de dotările specific militare va fi cedat de UM 02015 Bacău Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, respectiv Centrului Misionar Filantropic Ştefan cel Mare şi Sfânt din Bacău. Valoarea acestui bun este de 1962,84 de lei. Un al doilea avion MiG 21 F13 dezafectat de dotările specific militare cu o valoare de 846,96 de lei va fi transferat de UM 02015 Bacău tot către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Parohiei Sfinţii Apostoli din Moineşti, judeţul Bacău.

UM 01969 Câmpia Turzii va mai multe avioane IAR către diverse instituţii. Astfel un prototip IAR-93 SC P2 în valoare de 3.968,32 de lei va fi transferat către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică- Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale "Elie Carafoli" din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Un alt avion IAR-93 SC P2 cu o valoare de 3.520,51 de lei va fi transferată către Aeroclubul România din subordinea Ministeruli Transporturilor şi Infrastructurii. Printre beneficiarii unor avioane dezafectate ale MApN figurează şi Aeroclubul "Oltenia" Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi.

Inspectoratul general de Aviaţie din MAI va primi un elicopter IAR 316 B în valoare de 2.293.448,87 lei care va fi cedat de UM 01838 Boboc.

Toate avioanele sunt dezafectate de dotările specific militare. Reprezentanţi ai MApN au precizat că proiectul de act normativ a fost publicat marţi, iar sugestiile celor interesaţi sunt aşteptate, potrivit site-ului MApN, până la 5 februarie 2011.

Proiectul legislativ prevede că preluarea şi transportul bunurilor va fi făcut pe cheltuiala beneficiarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici