Arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy: Liceul Romano-Catolic Târgu Mureş ar putea dispărea în doi ani

Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, a acuzat, vineri, tărăgănarea rezolvării situaţiei Liceului Romano Catolic din Târgu Mureş, avertizând că în doi ani se va ajunge la dispariţia acestei unităţi de învăţământ din reţeaua şcolară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

350 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy: Liceul Romano-Catolic Târgu Mureş ar putea dispărea în doi ani

Arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy: Liceul Romano-Catolic Târgu Mureş ar putea dispărea în doi ani (Imagine: magyarkurir.hu)

Arhiepiscopul Jakubini Gyorgy a declarat, vineri, la Cluj-Napoca într-o conferinţă de presă că pentru rezolvarea acestui caz a intervenit şi Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, care a avut o întrevedere cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

„Nunţiul Apostolic în România a fost şi la ministrul de Externe, la domnul Meleşcanu, care i-a promis că în cazul concret al Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, care a fost fondat în mod legal în urmă cu doi ani, într-un edificiu retrocedat Bisericii Romano-Catolice, iar acum, după doi ani de funcţionare, DNA a atacat legalitatea. Au nimicit aprobarea din partea Consiliului Judeţean şi a Consiliului Local şi chiar şi a Inspectoratului Şcolar. Deci există o tărăgăneală şi intenţia este foarte clară că acest liceu în doi ani dispare din reţeaua şcolarizării din judeţ, care ne jenează, cu toate că Înalt Preasfinţiei Sale Nunţiu, domnul ministru i-a promis că va cere Ministerului Justiţiei să facă o cercetare la faţa locului, că DNA, în mod ilegal i-a tras a răspundere şi la interogatoriu pe părinţii care susţin că îşi vor, pentru copii, o şcoală catolică. Părinţii au fost speriaţi de cercetarea DNA”, a declarat Jakubinyi.

Potrivit acestuia, procurorii DNA au explicat că nu era vorba de un interogatoriu, “ci era numai o cercetare a opiniei publice”.

“Dar părinţilor chiar li s-a cerut să atace şcoala şi biserica pentru că au frecventat copiii timp de doi ani o şcoală fantomă care era în situaţie ilegală, pentru că după doi ani s-a revocat aprobarea legală. Deci suntem într-o situaţie de impas”, a mai spus arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia.

Procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reţinerea pentru 24 de ore a şefului ISJ Mureş, Ştefan Someşan pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul şi uzurparea funcţiei, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile şi directorul Liceului Teologic Romano–Catolic din Târgu Mureş pentru abuz în serviciu.

„La data de 29 iulie 2014, Consiliul Local Târgu Mureş, printr-o hotărâre, a aprobat alocarea sumei de 1,5 milioane de lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea sub condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano – catolic. Imobilul în care funcţionează Liceul Unirea fusese retrocedat în anul 2004 Arhiepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia, deoarece a aparţinut cultelor religioase. HCL Tîrgu Mureş a fost prezentată ISJ Mureş în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 19 august 2014, când Ştefan Someşan a subliniat că Ministerul Educaţiei Naţionale a fost informat cu privire la conţinutul hotărârii şi a dat aprobare pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal”, au arătat procurorii DNA.

Aceştia au susţinut că, în contextul celor prezentate de către Someşan, Consiliul de Administraţie al ISJ Mureş a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deşi, în realitate, „Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ”.

„La data de 12 septembrie 2014, Ştefan Someşan, în calitate de inspector şcolar general al ISJ Mureş, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca începând cu anul şcolar 2014-2015, să se înfiinţeze o nouă unitate de învăţământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic iar drepturile şi obligaţiile privind autorizarea de funcţionare provizorie/ acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, se transferă parţial unităţii de învăţământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano–Catolic”, se subliniază în comunicatul DNA.

Procurorii au precizat că în aceeaşi zi, şeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.

„La data de 16 septembrie 2014, Consiliul Local Târgu Mureş a emis o hotărâre din care rezulta că înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiţia prezentării din partea ISJ Mureş a actului de înfiinţare a acestuia. Deoarece prevederile CL nu puteau fi respectate, Someşan a revenit asupra celor două decizii şi, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înfiinţarea Liceului Romano - Catolic, precum şi numirea directorului acestui liceu. Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Tîrgu Mureş a transmis Primăriei avizul conform privind reţeaua şcolară pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Tîrgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016, în care, la poziţia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic”, au explicat procurorii DNA.

La data de 31 august 2015, deşi Ştefan Someşan nu deţinea prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano–Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional „Unirea” la acest nou liceu şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de Ministerul Educaţiei către unitatea şcolară nou înfiinţată.

„Astfel, inculpaţii Ştefan Someşan şi Tamasi Zsolt – Jozsef, pentru anii şcolari 2015 - 2016 şi respectiv 2016 - 2017, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au permis şi permit în continuare cu bună ştiinţă funcţionarea Liceului Teologic Romano–Catolic Tîrgu Mureş, cunoscând că această unitate de învăţământ nu a fost autorizată.

Astfel, au vătămat interesele legitime ale unităţilor şcolare şi ale celor 328 elevi, care, în tot anul şcolar 2015 - 2016, au funcţionat în cele 12 clase, fără a exista vreo autorizare provizorie de funcţionare sau acreditare, aşa încât, cursurile şcolare pe care le-au urmat nu erau recunoscute”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, arăta la rândul său că în 2014, când şcoala a fost înfiinţată, nu erau îndeplinite condiţiile pentru a avea statut juridic, iar ISJ Mureş “a omis să spună acest lucru sau a indus în eroare Consiliul Local, lucru care s-a depistat”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici