Arhitect: În 80% dintre barurile din centrul vechi te poţi trezi cu tavanul în cap din senin

Clienţii a peste 80% dintre barurile din centrul vechi al Capitalei riscă se se "trezească cu tavanul în cap" din senin sau să le cadă pe masa de la terasă unul dintre îngerii de gips care decorează balcoanele clădirilor, a declarat pentru MEDIAFAX arhitectul şef al Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu.

169 afișări
Imaginea articolului Arhitect: În 80% dintre barurile din centrul vechi te poţi trezi cu tavanul în cap din senin

Arhitect: În 80% dintre barurile din centrul vechi te poţi trezi cu tavanul în cap din senin (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Potrivit lui Dumitraşcu, multe dintre imobilele din centrul vechi "mai stau agăţate doar în cuiele de la ramele uşilor" şi nu este nevoie de un seism pentru ca o parte dintre structurile lor să se prăbuşească.

El a adăugat că aproximativ 90% dintre clădirile centrului vechi sunt în Sectorul 3.

"Nu vorbesc doar de colapsul clădirilor în cazul unui seism chiar mediu ca intensitate. Vorbesc de incidente care se petrec fără a exista niciun fel de cutremur, când te poţi trezi cu un tavan în cap sau cu elemente de decor nestructurale, precum amoraşii de ispos. Şi când cade o piesă de 50 de kilograme de la 10 metri înălţime, te poţi conidera norocos dacă nu te-a nimerit", a spus Dumitraşcu.

El este convins că se vor întâmpla astfel de evenimente pentru că proprietarii imobilelor din centrul vechi refuză să le reabiliteze.

"Peste 80% dintre aceste clădiri au durata de folosinţă expirată şi toate prescripţiile tehnice depăşite. Clădirile îmbătrânesc în timp şi trebuie înlocuite sau refăcute. Sunt clădiri construite în perioada interbelică şi altele chiar în 1910. Nimeni nu face nimic. Stăm şi ne uităm la ele şi aşteptăm să cadă", a afirmat arhitectul şef.

Dumitraşcu a declarat pentru MEDIAFAX în luna decembrie a anului trecut că mai mult de jumătate dintre clădirile din centrul vechi al Bucureştiului, în a căror reabilitare nu s-a investit nimic, riscă să se prăbuşească în cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici