ARHIVA SIPA. Monica Macovei: Am decis, în 2005, ca la mine să nu vină nicio informare. Înainte se primeau

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a declarat, sâmbătă, că a decis să nu primească nicio informare de la SIPA şi nici nu a sustras informaţii din arhivă, în timpul mandatului său, afirmând că desfiinţarea SIPA a fost o măsură pentru independenţa Justiţiei.

1220 afișări
Imaginea articolului ARHIVA SIPA. Monica Macovei: Am decis, în 2005, ca la mine să nu vină nicio informare. Înainte se primeau

ARHIVA SIPA. Monica Macovei: Am decis, în 2005, ca la mine să nu vină nicio informare. Înainte se primeau

„Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Am spus asta în intervenţia pe care am avut-o la Realitatea Tv, în emisiunea Jocuri de putere, marţi seara, 17 mai 2017”, a declarat fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, pe Facebook.

Monica Macovei a afirmat că înainte de a prelua portofoliul Ministerului Justiţiei toate informările treceau pe la minstru şi ministrul decidea ce face cu ele.

“Înaintea mea, toate aceste informări, indiferent dacă ele priveau acte de corupţie sau bârfe sau orice priveau ele, treceau pe la ministru şi ministrul decidea ce face cu ele. Ori, dacă este vorba despre corupţie sau crimă organizată trimiţi tu-DGPA, din oficiu, direct la Parchet sau, dacă este vorba despre deţinuţi sau despre personalul care face abuzuri din penitenciare, trimiţi la conducerea penitenciarelor. Deci, am decis ca la mine să nu vină nicio informare despre magistraţi”, a susţinut Monica Macovei.

Monica Macovei a afirmat că a desfiinţat SIPA ca măsură de independenţă a justiţiei, întrebându-se de ce miniştrii dinaintea sa care au primit aceste informări nu au desfiinţat SIPA.

“Îmi pun şi eu o întrebare retorică: toţi miniştrii dinaintea mea au primit aceste informări şi nimeni nu l-a desfiinţat. De ce n-au făcut-o? Vreau să insist încă o dată pe următorul lucru: este fals, este o minciună faptul că aş fi sustras documente, sau că aş fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Şi n-am avut niciun interes, decât să-l desfiinţez tocmai ca o măsură de independenţă a justiţiei”, a conchis Macovei.

Dana Gîrbovan i-a adresat public fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei o serie de întrebări referitoare la arhiva SIPA, după ce Macovei a susţinut că nu se aştepta ca un magistrat "să intre într-un joc cu informaţii nereale şi insinuări, care are scop decredibilizarea justiţiei".

"A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006 (n.r. privind desfiinţarea SIPA)? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o şi unde au fost publicate concluziile acesteia? Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, şi data desfiinţării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie şi până când a activat? Dacă după data desfiinţării SIPA, 30 iunie 2006, şi până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii şi pe ce perioada au activat? De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi? Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?", a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Întrebările vin după ce, vineri, Monica Macovei i-a cerut public magistratului dovezi privind o declaraţie pe care Gîrbovan a făcut-o la postul public de televiziune, în care o cita pe Macovei, referitoare la fostul premier Victor Ponta şi la informaţiile pe care arhiva SIPA le-ar conţine despre acesta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici