ASF a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte ale fostei conduceri CARE România

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat în ianuarie amenzi de 190.000 de lei, în urma unui control inopinat la Compania de Asigurări Reasigurări Exim România, şi a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care ţin de activitatea fostei conduceri, a anunţat instituţia.

387 afișări
Imaginea articolului ASF a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte ale fostei conduceri CARE România

ASF a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte ale fostei conduceri CARE România (Imagine: Shutterstock)

Declanşat în octombrie 2013, controlul ASF a vizat perioada 2012 - 2013 şi a verificat la Compania de Asigurări Reasigurări Exim România (CARE România) modul de funcţionare a sistemului de control intern, managementul riscului şi auditul intern, modul de înregistrare şi evidenţă a dosarelor de daună şi de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a poliţelor şi respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.

Potrivit instituţiei, controlul a constatat încălcări semnificative ale legislaţiei asigurărilor cu privire la neînregistrarea în evidenţa tehnică şi contabilă a societăţii a unor poliţe emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat, care a permis expunerea societăţii la riscuri prin încheierea de poliţe în afara limitelor de competenţă.

"Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, în data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei şi a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care ţin de activitatea de asigurare şi care întrunesc, în opinia ASF, elemente de natură infracţională (verificarea acestor indicii ţinând de alte instituţii ale statului). Totodată, ASF a solicitat societăţii un plan de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate (o parte dintre acestea fiind remediate în cursul controlului)", se arată într-un comunicat al ASF remis MEDIAFAX.

Amenzile au fost aplicate societăţii, membrilor Directoratului şi Consiliului de Supraveghere din perioada 2012-2013, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ASF, Radu Soviani.

ASF precizează că identificarea unor nereguli în privinţa decontărilor dintre societate şi conducerea CARE România ţine în principal de controlul intern al societăţii şi de alte instituţii ale statului, iar autoritatea a verificat în cadrul controlului aspecte care ţin de supravegherea activităţii de asigurare-reasigurare desfăşurată de societate.

"Referitor la aceste aspecte, reafirmăm că ASF a identificat deficienţe semnificative ale Consiliului de Supraveghere şi ale Directoratului societăţii (conducerea administrativă şi executivă a societăţii) în perioada anterioară lunii iulie 2013, luând măsurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penală şi retragerea aprobării lui Radu Frîncu", se mai spune în comunicat.

Guvernul a anunţat, marţi, că va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la CARE România, controlată de stat prin Eximbank, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanţe, mese la restaurant, bijuterii.

Din dispoziţia premierului Victor Ponta, Corpul de control a efectuat o verificare la CARE, având ca obiect verificarea respectării de către conducerea societăţii a dispoziţiilor legale incidente şi a normelor interne referitoare la angajarea şi efectuarea cheltuielilor, achiziţia de bunuri şi servicii şi modul de gestionare a patrimoniului.

Societatea are ca obiect principal de activitate efectuarea de operaţiuni şi activităţi de asigurare (cu excepţia asigurărilor de viaţă) şi, ca obiect secundar, realizarea unor activităţi de reasigurare, având un capital social în sumă totală de 44,1 milioane lei deţinut, în procent de 93,78%, de către Eximbank, în calitate de acţionar majoritar fondator, precum şi de acţionari persoane fizice, în procent de 6,22%, statul fiind astfel, în mod indirect, acţionar majoritar.

În document se arată că, în perioada supusă controlului, din conducerea executivă a CARE România au făcut parte Radu Frîncu în calitate de preşedinte al directoratului, în perioada 19 mai 2010- 8 iulie 2013, Constantin Banu ca membru al directoratului, în perioada 16 iulie 2010- 8 iulie 2013, Alexandru Neferoiu, tot ca membru al directoratului, în perioada 10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013.

În septembrie 2012, presa a relatat că Radu Frîncu a fost girat la conducerea EximAsig de către guvernarea PDL, prin intermediul lui Bebe Ionescu, actualul cuscru al preşedintelui Traian Băsescu.

Conform aceleiaşi surse, în intervalul ianuarie 2005-ianuarie 2006, Radu Frîncu a lucrat ca şi consultant în cadrul Cancelariei primului-ministru, în Guvernul Tăriceanu.

Constantin Banu a fost retras, la cererea sa, în octombrie 2013 din postul de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, la cinci luni de la numire, acesta ocupând tot în octombrie anul trecut postul de director general la societatea Smart, filiala Electrica. Surse guvernamentale afirmă că acesta a fost susţinut de PNL pentru funcţia de secretar de stat.

"ASF a fost înştiinţată de către Corpul de Control al Primului Ministru că «domnul Frîncu Radu a deţinut funcţia de Preşedinte al Directoratului CARE România deşi nu a îndeplinit o condiţie obligatorie prevăzută de normele legale pentru ocuparea funcţiei de membru al directoratului unei societăţi de asigurări, şi anume să aibă studii superioare, întrucât nu a făcut dovada absolvirii unor studii superioare»", se mai spune în comunicatul autorităţii de reglementare.

Autoritatea precizează că Radu Frîncu a obţinut, în data de 19 mai 2010, aprobarea din partea fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, pe baza documentelor depuse la dosar, care ar fi atestat că are studii superioare.

"Urmare a sesizării Corpului de Control al Primului Ministru, ASF va verifica veridicitatea documentelor depuse la dosar şi modul în care fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor a aprobat numirea domnului Radu Frîncu în funcţia de Preşedinte al Directoratului CARE România SA, poziţie pe care a deţinut-o în perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013. Precizăm că domnul Radu Frîncu nu mai face parte din conducerea societăţii încă din iulie 2013 şi nu deţine în prezent vreo funcţie de conducere într-o societate de asigurare autorizată de către ASF", se mai spune în comunicat.

CARE România este o societate specializată în asigurarea riscurilor financiare şi a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ş.a) asociate operaţiunilor de export, cât şi operaţiunilor comerciale interne.

Societatea a fost înfiinţată de Eximbank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care prevăd separarea celor două activităţi ale instituţiei de credit.

Asigurătorul are un capital social de 44,1 milioane lei, deţinut în proporţie de peste 90% de Eximbank România.

În primele noua luni ale anului 2013, societatea a subscris prime de 34,4 milioane de lei, în urcare cu 77% faţă de rezultatul înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici