Asociaţia de proprietari a blocului de pe care a căzut tencuială şi a rănit o femeie, amendată

Primăria Sectorului 2 a amendat cu 2.500 de lei asociaţia de proprietari a blocului de pe care a căzut, de la etajul nouă, o bucată de tencuială şi a rănit o femeie, pentru neîntreţinerea imobilului, şi a sesizat Inspecţia de Stat în Construcţii, pentru sancţionarea celor vinovaţi.

665 afișări
Imaginea articolului Asociaţia de proprietari a blocului de pe care a căzut tencuială şi a rănit o femeie, amendată

Asociaţia de proprietari a blocului de pe care a căzut tencuială şi a rănit o femeie, amendată (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Primăria Sectorului 2 al Capitalei arată joi, într-un comunicat de presă, că asociaţia de proprietari a blocului 113 C de pe Şoseaua Iancului numărul 2 a fost amendată cu 2.500 de lei, în condiţiile în care, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti numărul 334 din 2003, a fost instituită în sarcina proprietarilor "obligaţia de reparare, întreţinere şi izolare termică a locuinţelor".

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 susţin că, din cauza dezinteresului manifestat de conducerea asociaţiei de proprietari a imobilului de pe Şoseaua Iancului numărul 2, bloc 113 C, o bucată din tencuiala blocului, de la etajul nouă, s-a desprins, miercuri seară, şi a căzut în faţa imobilului, rănind grav o femeie.

"Sancţiunea a fost aplicată pentru neîntreţinerea corespunzătoare a imobilului, fapt care a dus la rănirea unei persoane, în urma prăbuşirii unei bucăţi de tencuială", a precizat sursa citată.

Primăria Sectorului 2 a sesizat Inspecţia de Stat în Construcţii, pentru continuarea cercetărilor în vederea stabilirii condiţiilor care au determinat desprinderea tencuielii şi pentru sancţionarea celor vinovaţi de producerea acestui accident.

Totodată, reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 i-au comunicat conducerii asociaţiei de proprietari că, potrivit legislaţiei în vigoare, are obligaţia să îşi întreţină clădirea aflată în proprietate şi, în cazul producerii unor accidente ce se pot solda cu rănirea sau decesul unor persoane, "administratorul şi preşedintele asociaţiei nu sunt exoneraţi de eventualele prejudicii de orice natură (inclusiv penale) ce pot rezulta în urma neglijenţei atribuţiei ce le revin şi sunt sancţionaţi legal, inclusiv cu închisoarea".

Inspectorii Primăriei Sectorului 2 au luat măsurile necesare pentru izolarea zonei şi paza perimetrului, în vederea prevenirii accidentării altor persoane.

Potrivit articolul 25 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, proprietarii construcţiilor sunt obligaţi să efectueze la timp lucrările de întreţinere şi de reparaţii care le revin, prevăzute conform normelor legale în cartea tehnică a construcţiei şi rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a construcţiilor, dar şi să asigure urmărirea comportării în timp a construcţiilor, conform prevederilor din cartea tehnică şi reglementărilor tehnice.

Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti numărul 334 din 2003 prevede că "cetăţenii au obligaţia să asigure îngrijirea şi efectuarea reparaţiilor de întreţinere, consolidare şi izolare termică a locuinţelor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor". Conform acestor prevederi legale, proprietarii vor suporta cheltuielile pentru întreţinerea şi repararea imobilelor pe care le deţin.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti au declarat, pentru MEDIAFAX, că miercuri, în jurul orei 21.15, a fost primit la 112 un apel prin care s-a semnalat că o femeie a fost rănită, după ce i-au căzut în cap bucăţi de tencuială, de la etajele superioare ale unui imobil din zona Pieţei Iancului. Femeia a fost transportată de urgenţă la spital.

Pompierii au îndepărtat alte elemente de tencuială care riscau, de asemenea, să cadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici