Asociaţia "Forumul Judecătorilor" cere Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind justiţia

Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" cere Guvernului retragerea proiectelor de ordonanţă de urgenţă pentru graţierea unor pedepse şi modificare codurilor, iar în cazul în care proiectele ajung în Parlament solicită revizuirea lor.

982 afișări
Imaginea articolului Asociaţia "Forumul Judecătorilor" cere Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind justiţia

Asociaţia "Forumul Judecătorilor" cere Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind justiţia

"Cele două ordonanţe de urgenţă prezintă vicii aparente de neconstituţionalitate, conturând un posibil abuz al Guvernului în legiferare. Pe de o parte, asistăm la exercitarea discreţionară a dreptului Guvernului de substituire a Parlamentului în edictarea actelor normative de reglementare primară, posibilitate constituţională care nu poate justifica abuzul în emiterea ordonanţelor de urgenţă, în raport de existenţa unor situaţii excepţionale. Pe de altă parte, situaţia extraordinară constituie o stare de fapt obiectivă, cuantificabilă, independentă de voinţa Guvernului, care pune în pericol un interes public. Tocmai interesul public lezat de caracterul anormal şi excesiv al cazurilor excepţionale justifică intervenţia Guvernului pe calea ordonanţei de urgenţă. Un astfel de interes public lezat nu există în această situaţie. În al treilea rând, urgenţa reglementării nu echivalează cu existenţa unei situaţii extraordinare. În al patrulea rând, se poate vorbi de contracararea unei măsuri de politică legislativă, în contextul respingerii de Parlament, în luna noiembrie 2014, a legii de amnistie, care a dat un semnal pozitiv, deoarece a demonstrat opoziţia faţă de o lege care ar fi avut ca efect imacularea indivizilor care au fost condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, fapt reţinut de Comisia Europeană în Raportul de ţară MCV din anul 2015", susţine asociaţia într-un punct de vedere transmis MEDIAFAX.

Magistraţii susţin că graţierea colectivă reprezintă un instrument de reconciliere, conceput pentru a încheia diverse conflicte sociale, situaţie în care România nu se află.

"În cazul graţierii parţiale a pedepselor aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani, nu se aplică excepţiile enumerate la art. 3 alin. 4, ceea ce înseamnă că acele categorii de persoane vor beneficia de reducerea pedepsei cu ½ indiferent de infracţiunea săvârşită (inclusiv infracţiuni contra siguranţei statului, omor, infracţiuni privitoare la viaţa sexuală, infracţiuni de corupţie etc.) – nu există nicio justificare obiectivă sub acest aspect, vârsta înaintată, situaţia medicală sau situaţia familială nefiind un criteriu pertinent", susţine asociaţia.

"Referitor la modificările privind abuzul în serviciu ar permite "numeroase încălcări ale atribuţiilor de serviciu de către funcţionar au ca rezultat cauzarea unui prejudiciu nepatrimonial, sau lezarea intereselor legitime ale persoanei, independent de orice pagubă bănească (ar fi scoase, astfel, în afara legii penale, fapte precum refuzul discreţionar al unui primar de a elibera o autorizaţie de construire sau eliberarea acesteia în alte condiţii decât cele legale, refuzul discreţionar al unui procuror de a permite exercitarea drepturilor apărării sau de a răspunde cererilor formulate de subiecţii procesuali, practica unui medic de a administra pacienţilor medicamente interzise uzului uman sau care nu se regăsesc în registrul farmacologic român sau de a administra un tratament fără a obţine consimţământul informat al pacientului,etc)", arată Formulul Judecătorilor.

Magistraţii susţin că se impune modificarea tuturor dispoziţiilor din coduri declarate neconstituţionale şi rămase nemodificate, nu doar a unora dintre ele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici