Asociaţia Românilor din Italia face un apel pentru ca situaţia femeii sechestrate timp de 10 ani să nu se mai repete. Obligaţia celor care merg la muncă în străinătate

Preşedintele Asociaţiei Românilor în Italia, filiala din Milano, Romulus Popescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că românii care merg la muncă în Italia trebuie informaţi de către autorităţi să ia legătura cu asociaţiile de români din peninsulă.

1592 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Românilor din Italia face un apel pentru ca situaţia femeii sechestrate timp de 10 ani să nu se mai repete. Obligaţia celor care merg la muncă în străinătate

Asociaţia Românilor din Italia face un apel pentru ca situaţia femeii sechestrate timp de 10 ani să nu se mai repete. Obligaţia celor care merg la muncă în străinătate

Referindu-se la cazul femeii ţinute captivă 10 ani într-o baracă din sudul Italiei, Romulus Popescu a spus că aceste lucruri ar putea fi prevenite dacă autorităţile din ţară i-ar îndemna pe românii care sosesc în Italia să ia legătura cu asociaţiile româneşti din această ţară.

„Este inuman ca în secolul XXI să se întâmple lucruri de genul ăsta. Zona asta, Calabria şi Sicilia sunt zone unde statul ajunge mai greu să fie respectat. Acolo este un teritoriu dificil. Ştiindu-se chestia asta, românii trebuie informaţi de aceste probleme, pentru că se întâmplă exact chestii de genul ăsta. Dacă nu vin la noi, noi nu ştim unde sunt, să ne ducem după ei. Dar asta este treaba Ministerului Muncii şi a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care trebuie să informeze şi să le spună să ia legătura cu asociaţiile de români”, a declarat Romulus Popescu, pentru MEDIAFAX.

Popescu a adăugat că filiala din Milano a Asociaţiei Românilor din Italia, al cărei vicepreşedinte este, încearcă ajutorarea româncelor care merg la muncă acolo. „Noi, aici, ne luptăm pentru respectarea drepturilor femeilor. Am făcut o asociaţie pentru badante (îngrijitoare pentru bătrâni - n.red.), după aceea am organizat un grup de avocaţi şi traducători care să ofere ajutor. Încercăm să le dăm cât mai multe informaţii, pentru că lor le lipsesc informaţiile. Dar unde este Ministerul Românilor de Pretutindeni? Pe ministrul Românilor de Pretutindeni cine l-a văzut? La Milano nu a venit deloc”, a susţinut Romulus Popescu.

De asemenea, vicepreşedintele Ligii românilor din Italia, Marian Mocanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că situaţia românilor care trăiesc şi lucrează în sudul Italiei este o problemă care nu a fost deloc rezolvată.

„Au fost multe vizite politice şi de orice fel în sudul Italiei, dar nu s-a schimbat absolut nimic. Ce pot să vă spun cu siguranţă este că nu e singura persoană care se găseşte în situaţia aceasta. Este una din persoanele care au fost scoase la iveală de către presă, pentru că dacă nu ar fi fost presa, nu se ştia nimic şi nu intervenea nimeni. Este o situaţie gravă pentru români, dar şi pentru zona aceea a Italiei, care este înapoiată. Acolo, femeia nu are drepturi şi cu atât mai mult dacă e străină”, a spus Mocanu.

Marian Mocanu a susţinut că singura soluţie este ca cetăţenii români să nu meargă la muncă în sudul Italiei.

„Eu cred că există un singur lucru care se poate face, şi anume ca românii să nu se ducă să lucreze acolo. Des munceşti şi nu eşti plătit, sindicatele există doar pe hârtie, autorităţile nu au nicio putere, poliţia şi carabinierii intervin greu, iar autorităţile române, chiar dacă se duc acolo, lumea nu colaborează pentru că le e frică şi unica ieşire e să nu se mai ducă să lucreze în sudul Italiei”, a conchis vicepreşedintele Ligii românilor din Italia.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, într-un răspuns transmis agenţiei MEDIAFAX, că un consul se deplasează la localitatea Lamezia-Terme pentru a acorda asistenţă, dar autorităţile italiene nu au notificat autorităţile române cu privire la cazul femeii ţinute captivă 10 ani într-o baracă.

O româncă a stat timp de zece ani sechestrată într-o baracă din localitatea Gizzeria, situată în sudul Italiei, perioadă în care a fost supusă la nenumărate abuzuri sexuale, iar miercuri a fost salvată de către carabinierii din Lamezia Terme (Catanzaro), relatează site-ul cotidianului La Repubblica.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici