Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare: BNR a protejat băncile şi contractele de credit cu clauze abuzive

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) apreciază că Banca Naţională a României a protejat sistemul bancar şi contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivând stabilitatea financiară, atitudine care nu avantajează însă nici consumatorii nici instituţiile de credit.

712 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare: BNR a protejat băncile şi contractele de credit cu clauze abuzive

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare: BNR a protejat băncile şi contractele de credit cu clauze abuzive (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Cel puţin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar şi a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivându-se stabilitatea financiară. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obţinută cu preţul dreptului la o viaţă decentă a consumatorului", a declarat miercuri preşedintele AURSF, Alin Iacob.

El a arătat că în anii 2005 -2008 clienţii aveau un grad înalt de încredere în sistemul financiar şi nu s-au aşteptat ca bancherii să introducă în contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergând pe buna-credinţă a acestora.

Pe de altă parte, sistemul bancar a beneficiat de reputaţia Băncii Naţionale a României, care era privită ca un garant al integrităţii băncilor.

Iacob crede că sistemul bancar ar trebui să vină în întâmpinarea clienţilor, măcar în al doisprezecelea ceas, şi să ofere soluţii pentru a nu ajunge ca instanţele să fie pline de procese împotriva băncilor.

"Dacă se va înţelege acest lucru, stabilitatea financiară obţinută va fi una temeinică şi va permite evitarea la apelul instanţei", a continuat Iacob.

Preşedintele AURSF a mai arătat că nu înţelege cum i-au convins autorităţile pe experţii de la FMI să introducă în scrisorile de intenţie blocarea legii falimentului personal, în condiţiile în care organismul financiar internaţional chiar a cerut astfel de legiferări în state mult mai afectate de criză, cum sunt Grecia şi Ungaria.

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, înfiinţată recent exclusiv pentru consumatorii din sistemul financiar, a anunţat că are ca obiectiv reprezentarea clienţilor băncilor şi societăţilor de asigurări pentru a obţine daune din aplicarea în contracte de daune abuzive.

Deşi este un organism nou creat, care nu are pe moment reprezentativitatea necesară pentru a reprezenta clienţii în instanţe, din conducerea AURSF face parte, în calitate de prim-vicepreşedinte, şi Costel Stanciu, preşedintele Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), cea mai veche şi mai reprezentativă asociaţie de protecţie a consumatorilor.

De altfel, Stanciu a anunţat că primul proces în nume colectiv pe clauze abuzive din contractele bancare va fi lansat de APC la începutul anului viitor.

Iacob a precizat că imediat după ce va îndeplini condiţiile de reprezentativitate impuse de legislaţia europeană, 3.000 de membri şi mai multe filiale judeţene, va demara procese în nume colectiv pe clauze abuzive prin intermediul AURSF.

Preşedintele AURSF a arătat că nu exclude negocierea amiabilă cu băncile în privinţa cazurilor de clauze abuzive, arătând că, din contră, chiar va propune astfel de înţelegeri care sunt şi în avantajul băncilor, atât din puncte de vedere financiar, cât şi cel al imaginii.

Iacob a punctat că asociaţia nu este una elitistă, chiar dacă membrii fondatori şi ai conducerii directoare provin din mediul academic sau din domeniul consultanţei financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici