Asociaţie: Elevii romi ai unei şcoli din Iaşi au pauze la intervale orare diferite faţă de ceilalţi

O asociaţie acuză că elevii romi sau cu cerinţe speciale ai unei şcoli din Iaşi au pauze la intervale orare diferite faţă de alţi elevi care învaţă în aceeaşi clădire. Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi spune că acuzaţiile sunt false.

505 afișări
Imaginea articolului Asociaţie: Elevii romi ai unei şcoli din Iaşi au pauze la intervale orare diferite faţă de ceilalţi

Asociaţie: Elevii romi ai unei şcoli din Iaşi au pauze la intervale orare diferite faţă de ceilalţi

Situaţia şcolară de la două unităţi de învăţământ din Iaşi a fost sesizată în repetate rânduri de către Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa” atât conducerii Inspectoratului Şcolar, cât şi Prefecturii. Potrivit preşedintelui filialei ieşene a asociaţiei, la Şcoala Ion Neculce din Iaşi sunt trimişi preponderent elevi romi şi cu cerinţe speciale, deşi nu ar fi arondaţi şcolii. În acelaşi corp de clădire învăţă, din cauza lipsei de spaţiu, şi elevii unei alte şcoli, aflată la doar 400 de metri distanţă.

Elevii sunt înmatriculaţi la Şcoala Titu Maiorescu, dar neavând spaţiu suficient, câteva clase au fost mutate la Şcoala Ion Neculce. Au personalitate juridică diferită. Într-o şcoală funcţionează două. Şcoala Ion Neculce are număr redus de elevi, sunt clase cu 13-20 elevi, câte o clasă pe serie, iar Şcoala Titu Maiorescu are 5-7 clase pe serie si nu are spaţiu, în schimb i se alocă foarte multe clase, deşi cele două instituţii sunt în acelaşi areal. Şcoala Titu Maiorescu este o şcoală elitistă din punct de vedere al părinţilor şi are chiar şi 37 de elevi în clasă. Elevii celor două şcoli au şi pauze în intervale diferite”, a spus Elena Motaş, preşedintele filialei ieşene a asociaţiei.

Potrivit acesteia, la Şcoala Ion Neculce sunt copii romi şi cu cerinţe speciale, motiv pentru care unitatea de învăţământ este ocolită. „Arondarea pe care o face Inspectoratul este defectuoasă”, a precizat Motaş.

„Străzile din zonă care au case naţionalizate au fost arondate Şcolii Ion Neculce, aici vin în general copii care nu sunt primiţi de alţii, preponderent cei romi sunt trimişi la Şcoala Ion Neculce. Şcoala este cunoscută în Iaşi ca şcoala de ţigani. ISJ o numeşte şcoală integratoare”, a declarat Elena Motaş.

Aceasta a spus că deşi a sesizat această problemă la ISJ şi Prefectură nu s-a luat nicio măsură, astfel încât asociaţia a despus o reclamaţie şi la CNCD, în martie anul acesta.

Solicit constatarea şi sancţionarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi pentru segregarea şcolară pe criteriul etnic, socio-economic şi de performanţă. (...) În fapt, la începutul anului şcolar 2018-2019, un număr de 122 de elevi repartizaţi în şase colective de clase pregătitoare înscrise la Şcoala Titu Maiorescu Iaşi au fost mutaţi în spaţiul Şcolii Ion Neculce din acelaşi oraş deoarece nu aveau spaţii pentru aceste clase. Cazul despre care v-am povestit ar putea fi pus sub titulatura <două lumi într-o singură şcoală>”, se arată în sesizarea depusă de Elena Motaş la CNCD.

În replică, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Iaşi susţin că situaţia a fost verificată de către Ministerul Educaţiei Naţionale, iar acuzaţiile aduse s-au dovedit a fi false.

„Niciuna dintre situaţiile sesizate de către reprezentanţii Partidei Romilor Pro Europa – filiala Iaşi, în speţă de doamna Elena Motaş, nu se confirmă, acest lucru fiind constatat de către reprezentanţii MEN care au efectuat verificări la faţa locului, având întâlniri comune cu echipa de conducere a ISJ Iaşi, cu directorii unităţilor de învăţământ implicate, cu reprezentanţi ai părinţilor, cu elevi din toate şcolile acuzate public de existenţa fenomenului de segregare şcolară. Din raportul transmis de MEN către ISJ Iaşi reiese clar faptul că ISJ Iaşi nu a încălcat legislaţia în vigoare în niciuna din situaţiile prezentate public de către Partida Romilor Pro Europa, prin reprezentanta acesteia, doamna Elena Motaş”, se arată într-un comunicat de presă al ISJ Iaşi.

Potrivit acestuia, cele cinci clase pregătitoare de la Şcoala Gimnazială Titu Maiorescu îşi desfăşoară activitatea în incinta Şcolii Gimnaziale Ion Neculce pe acelaşi palier unde funcţionează o clasă pregătitoare a Şcolii Gimnaziale Ion Neculce, iar toate aceste clase beneficiază de pauze în acelaşi timp. „Mai mult decât atât, elevii celor două şcoli derulează activităţi extracurriculare comune, incluse în proiectul educativ <Ne jucăm împreună>, proiect iniţiat de cadrele didactice din cele două unităţi de învăţământ. Considerăm că această formă de colaborare dintre cele două şcoli este un exemplu de bună practică, de incluziune şcolară şi sub nicio formă nu poate fi vorba de segregare”, se mai arată în comunicatul ISJ.

Din verificările făcute la şcoală a reieşit că toate clasele au fost corect constituite, respectându-se legislaţia, mai susţin reprezentanţii ISJ Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici