EXCLUSIV - Augustin Lazăr, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României: Nu îmi datorez cariera profesională nimănui, nu îl cunosc pe Klaus Iohannis

Procurorul Augustin Lazar, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României, a declarat pentru MEDIAFAX că nu datorează nimănui cariera profesională pe care o are şi că nu îl cunoaşte pe preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește
4669 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Augustin Lazăr, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României: Nu îmi datorez cariera profesională nimănui, nu îl cunosc pe Klaus Iohannis

Augustin Lazăr: Nu îmi datorez cariera profesională nimănui, nu îl cunosc pe Klaus Iohannis (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcţia de Procuror General al României a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, CSM urmând să dea un aviz consultativ, cel care va luat o decizie în privinţa numirii în funcţie fiind preşedintele României, Klaus Iohannis.

"Nu l-am cunoscut pe preşedintele Klaus Iohannis, nu am avut onoarea. Probabil că o să îl cunosc cândva. Nu îmi datorez cariera profesională nimănui. Mi-am susţinut examenele cu onor, am patru examene de procuror general pe care le-am luat fără să cunosc pe nimeni", a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX, după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora magistratul l-ar fi cunoscut personal pe Klaus Iohannis.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că încă de la începutul anilor 2000, la structurile de poliţie din judeţul Alba au fost depuse sesizări în legătură cu retrocedări imobiliare către Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui preşedinte era Klaus Iohannis.

O parte dintre aceste sesizări au ajuns, după mai mulţi ani, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde Augustin Lazăr ocupa funcţia de procuror general adjunct, cauzele fiind clasate. Referitor la acest subiect, magistratul Augustin Lazăr a declarat: "Noi am soluţionat o multitudine de dosare în care s-au dat multe soluţii referitoare la o multitudine de persoane, unele şi publice. Toate au fost legale şi temeinice. Orice soluţie poate fi contestată".

Augustin Lazăr are o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate în care a coordonat şi instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internaţională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012 a ocupat funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Magistratul susţine că principalele obiective pe care le are sunt legate de reformarea Ministerului Public.

"Este o propunere, am pregătit un proiect pentru exercitarea atribuţiilor manageriale pe care îl voi prezenta Consiliului Superior al Magistraturii. Proiectul vizează resetarea managerială a conducerii Ministerului Public şi imprimarea unui impuls energetic nou, pentru a lucra eficient. În primul rând e vorba despre obiectivele impuse în MCV, privind combaterea corupţiei şi celelalte infracţiuni din domeniile cu prioritate precum şi recuperarea prejudiciilor. Un alt obiectiv este cel legat de schimbarea mentalitatăţii procurorilor români, o mentalitate europeană care presupune cunoaşterea dreptului european şi a legislaţiei europene pentru a avea un rol operativ în alte jurisdicţtii, o nouă mentalitate de procuror european care să producă rezultatele la care se aşteaptă cetăţenii români", a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX.

“În cadrul dialogului cu ministrul Justiţiei, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public”, se arată în comunicatul ministerului Justiţiei.

Patru procurori s-au înscris pentru funcţia de procuror general al României, aceştia fiind: Augustin Lazăr, Oana Hăineală, Codruţ Olaru şi Gheorghe Ivan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici