Aurescu: Măsurile de combatere a terorismului nu trebuie să afecteze libera circulaţie în UE

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, luni, că măsurile care se vor lua în privinţa combaterii terorismului nu trebuie să afecteze realizări importante ale procesului de integrare europeană, precum libera circulaţie în interiorul UE, subliniind necesitarea respectării drepturilor fundamentale.

153 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Măsurile de combatere a terorismului nu trebuie să afecteze libera circulaţie în UE

Aurescu: Măsurile de combatere a terorismului nu trebuie să afecteze libera circulaţie în UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles, că la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) au fost discutate o serie de măsuri care ar putea fi luate la nivelul miniştrilor de Externe din UE în vederea obţinerii "unor rezultate mai eficiente" în combaterea terorismului pe fondul evenimentele din Franţa, precum o angajare mai puternică a statelor din regiunea Orientului Mijlociu şi încurajarea abordării comunităţilor musulmane şi a comunităţilor de limbă arabă din Orientul Mijlociu şi din interiorul UE.

El a precizat că trebuie luate în considerare şi "cauzele fenomenului terorist având în vedere că există o serie de probleme de incluziune şi integrare socială, economică şi culturală care trebuie să fie abordate nu numai prin intermediul măsurilor de aplicare a legii", care sunt utile dar nu suficiente. "E necesar să fie gândite programe şi iniţiative alternative care să aibă în vedere tocmai aceste probleme care ţin de integrarea economică, socială, culturală a comunităţilor care sunt vulnerabile pentru radicalizare şi recrutare în cadrul unor iniţiative teroriste", a declarat Aurescu, într-o conferinţă de presă.

Şeful diplomaţiei a explicat că, în cadrul intervenţiei sale la CAE, a subliniat necesitatea ca setul de măsuri pe care îl va lua Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne în acest sens "să aibă în vedere necesitatea respectării depline a drepturilor şi libertăţilor fundamentale".

Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat că prin măsurile privind combaterea terorismului nu trebuie să fie afectate "realizări importante ale procesului de integrare europeană, cum este libera circulaţie a cetăţenilor europeni în interiorul UE".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici