Australia forţează Google şi Facebook să plătească firmele locale de media pentru utilizarea conţinutului

  • Australia va obliga Facebook şi Google să împartă veniturile din publicitate cu firmele locale de media
  • Australia devine astfel una dintre primele ţări care obligă platformele digitale să plătească pentru conţinutul folosit
516 afișări
Imaginea articolului Australia forţează Google şi Facebook să plătească firmele locale de media pentru utilizarea conţinutului

Australia forţează Google şi Facebook să plătească firmele locale de media pentru utilizarea conţinutului

Australia va obliga Facebook şi Google să împartă veniturile din publicitate cu firmele locale de media, devenind una dintre primele ţări care obligă platformele digitale să plătească pentru conţinutul pe care îl folosesc, relatează Reuters.
 
Şeful Trezoreriei Josh Frydenberg a declarat că această decizie vine după ce negocierile cu Facebook şi Alphabet, compania mamă a Google, nu au soluţionat plângerile venite din partea companiilor mass-media în privinţa veniturilor din publicitate ale giganţilor din tehnologie.
 
Guvernul a solicitat acum autorităţii pentru concurenţă Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) să propună un cod obligatoriu pentru mass-media şi platformele digitale.
 
Guvernul şi-a anulat planul iniţial de a crea un cod până în noiembrie şi a solicitat ACCC să-şi prezinte proiectul de cod până în iulie, pentru a fi legiferat cît mai repede. Frydenberg a spus că actul normativ va include administrarea datelor, clasarea şi afişarea ştirilor şi împărţirea veniturilor generate de acestea, adăugând că va stabili, de asemenea, mecanisme de rezolvare a litigiilor.
 
Piaţa de publicitate online din Australia se ridică la 5,72 miliarde dolari pe an şi a crescut de peste opt ori din 2005. Aproape o treime din sumă merge la Google şi Facebook, a arătat un raport ACCC publicat în iunie anul trecut.
 
Mişcarea vine şi pe fondul pandemiei de coronavirus care afectează piaţa media din Australia.
 
În aşteptarea noului cod, săptămâna trecută guvernul federal a prezentat un pachet de sprijin pentru companiile de presă locale, incluzând o scutire de 12 luni la taxele de spectru pentru televiziunile comerciale şi posturile de radio şi un program de 50 de milioane de dolari australieni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici