Autobuzele RATB între Capitală şi Ilfov, scoase din circulaţie

Autobuzele RATB care asigurau transportul public între Bucureşti şi localităţile din judeţul Ilfov nu mai circulă începând de marţi, reprezentanţii Consiliului Judeţean Ilfov solicitând operatorilor de transport privat să mărească numărul de microbuze şi frecvenţa cu care acestea circulă.

94 afișări
Imaginea articolului Autobuzele RATB între Capitală şi Ilfov, scoase din circulaţie

Autobuzele RATB între Capitală şi Ilfov, scoase din circulaţie (Imagine: Andrei Moise/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Ilfov susţin că, în urma unei analize la nivelul CJ, s-a constatat că, pe lângă cheltuielile de transport, în facturile RATB erau cuprinse şi pierderile regiei, judeţul Ilfov neavând cum să suporte aceste sume.

"Deşi la reluarea acestui serviciu prestat de RATB în Ilfov, conducerea Consiliului Judeţean a atras atenţia asupra faptului că regia de transport trebuie să-şi optimizeze modul de lucru în judeţ, acest lucru nu s-a întâmplat. RATB nu a reuşit, nici de această dată, să ofere cetăţenilor din Ilfov un transport în comun civilizat, cu un orar de transport şi număr de autobuze adecvate necesarului şi afluenţei de călători din Ilfov şi din Bucureşti", se arată într-un comunicatul de miercuri al Consiliului Judeţean Ilfov.

Potrivit sursei citate, Consiliul Judeţean Ilfov nu poate suporta "costul imens" al serviciului prestat de RATB, care este mult prea mare în raport cu bugetul anual al CJ.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu, a cerut, în schimb, operatorilor de transport privat din judeţ ca, începând de miercuri, să mărească numărul de microbuze şi frecvenţa cu care acestea circulă, dar să nu profite de situaţie mărind preţul biletelor.

Totodată, Consiliul Judeţean Ilfov a început un studiu de oportunitate privind transportul public de persoane, în urma căruia toţi operatorii privaţi din judeţul Ilfov vor fi obligaţi să presteze servicii de transport doar cu autobuze urbane.

De asemenea, Rădulescu a demarat discuţii cu Primăria Capitalei, cu CGMB şi cu Metrorex, în vederea înfiinţării unei noi Autorităţi de Transport Public Metropolitan Bucureşti-Ilfov.

RATB anunţa, săptămâna trecută, că începând din 15 iunie liniile preorăşeneşti către judeţul Ilfov vor fi sistate, din cauza neîndeplinirii obligaţiilor de plată de către Consiliul Judeţean Ilfov.

"Până în prezent, CJ Ilfov nu a achitat sumele datorate şi nici nu a constituit garanţia reală imobiliară, aşa cum s-a convenit prin protocol", precizau reprezentanţii RATB.

Potrivit acestora, garanţia trebuia constituită în maxim 30 de zile de la data semnării protocolului.

Totodată, reprezentanţii RATB arătau că Primăria Capitalei a notificat Consiliul Judeţean Ilfov în 10 februarie şi în 8 martie, atât pentru plata datoriilor, cât şi pentru constituirea garanţiei, precizând că notificările "au rămas fără rezultat". Aceştia au menţionat că municipalitatea nu poate suporta legal cheltuielile aferente transportului public în judeţul Ilfov.

Circulaţia autobuzelor RATB între Capitală şi localităţile judeţului Ilfov a mai fost oprită în 2008, pentru aproape cinci luni, după ce transportatorii particulari au avut câştig de cauză în instanţă în contestarea dreptului RATB, considerată regie locală, să asigure transport către localităţile altui judeţ, în speţă Ilfov.

În 18 septembrie 2008, Guvernul a aprobat cadrul legal pentru ca transportul public între Bucureşti şi localităţile din judeţul Ilfov să fie încadrat în categoria transporturilor locale, aşa încât să fie posibilă reluarea circulaţiei autobuzelor RATB în Ilfov, ce fusese sistată din 1 iulie.

Ulterior, în 13 octombrie, senatorii au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea OUG nr. 109/2005, prin care au fost exceptate de la regulile aplicate transportului interjudeţean liniile de transport comun între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici