Autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi cea pentru Adopţia Copilului vor fi comasate

Guvernul are, luni pe ordinea de zi suplimentară, un proiect care prevede comasarea Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie într-o singură instituţie care va funcţiona sub autoritatea Ministerului Muncii.

666 afișări
Imaginea articolului Autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi cea pentru Adopţia Copilului vor fi comasate

Autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi cea pentru Adopţia Copilului vor fi comasate (Foto: Pixabay)

Solicitarea introducerii în şedinţa de Guvern de luni a proiectului de act normativ a fost făcută de ministrul Muncii Violeta Alexandru care vizează organizarea şi funcţionarea noii instituţii care se va numi Autoritatea Naţională pentru Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).

„Avem 11 din cele 12 avize. În acest moment, echipa Ministerului Justiţiei, ultimul avizator, parcurge aceste propuneri”, a afirmat ministrul Muncii, la începutul şedinţei de luni a Guvernului.

„Noua instituţie, finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, va prelua activităţile, atribuţiile şi structurile Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care se desfiinţează”, prevede proiectul de hotărâre de Guvern.

Actul normativ prevede că autoritatea nou înfiinţată va fi condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat şi de un secretar general şi va avea un număr maxim de 131 de posturi, exclusiv demnitarii, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii din 28 noiembrie.

Totodată, înfiinţarea noii instituţii urmăreşte asigurarea unei viziuni noi asupra unei problematici complexe ce propune urmărirea coerentă a parcursului copilului, din perspectiva drepturilor acestuia, de la momentul naşterii până la împlinirea vârstei majoratului şi corelarea ulterioară a măsurilor şi politicilor ce vizează persoanele adulte cu dizabilităţi.

Conform sursei citate, în structura noii autorităţi este prevăzută înfiinţarea unui Centru de Resurse pentru Design Universal, la nivel de birou, care va sprijini şi îndruma autorităţile publice interesate şi orice alt partener instituţional în vederea asigurării accesibilizării mediului fizic şi informaţional pentru respectarea efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi facilitarea integrării acestora în viaţa comunitară.

De asemenea, ca element de noutate, noua autoritate va avea un serviciu de comunicare care va include un compartiment destinat comunicării directe cu beneficiarii, persoane vulnerabile, inclusiv instituţionalizate, din perspectiva protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi protecţia drepturilor copilului. Serviciul va funcţiona în subordinea directă a Preşedintelui ANDPDCA.

„Pe lângă faptul că se elimină barierele instituţionale de comunicare şi colaborare dintre cele două autorităţi desfiinţate, măsura de reunire are ca efect şi reducerea cheltuielilor de personal, cu 838.000 lei/an, prin dispariţia unei funcţii de peşedinte (secretar de stat), a unei funcţii de secretar general şi prin încadrarea într-un nivel inferior de salarizare a 20 de posturi vacante”, mai precizează Ministerul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici