Avertisment: gheaţa din Antarctica ar putea să se topească mult mai repede decât se estima

  • Stratul de gheaţă din Antarctica ar putea să se topească mult mai repede decât se credea până acum, arată un nou studiu.
  • Cercetătorii au ajuns la această ipoteză după ce au analizat fundul mării, în zona norvegiană, potrivit BBC.
580 afișări
Imaginea articolului Avertisment: gheaţa din Antarctica ar putea să se topească mult mai repede decât se estima

Rezultatele studiului realizat de Universitatea Newcastle din Marea Britanie au fost publicate în revista Nature. Echipa a analizat o mare parte din fundul mării din largul coastei centrale a Norvegiei.

În urmă cu 20.000 de ani, în această zonă, o uriaşă calotă glaciară din Europa de Nord s-a dezmembrat. Evenimentul este dovedit de existenţa a peste 7.600 de creste paralele, în formă de scări, care au fost sculptate în sedimentele de pe fundul mării.

Cercetătorii spun că este zona în care gheaţa s-a scurs de pe uscat în ocean şi a devenit plutitoare.

În prezent, oamenii de ştiinţă folosesc sateliţi pentru a monitoriza gheţarii. Aşa au aflat că gheţarii din Antarctica se retrag cu până la 30 de metri pe zi. În zonă verificată din Norvegia, cercetătorii au descoperit semne că retragerea ar fi mult mai rapidă.

Topirea gheţii are implicaţii majore asupra nivelului mării pe tot globul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici