Avertismentul oamenilor de ştiinţă: Mulţi dintre gheţarii din Noua Zeelandă ar putea dispărea într-un deceniu

  • Gheţarii din Noua Zeelandă devin "mai mici şi mai scheletici" din cauza efectelor schimbărilor climatice, iar oamenii de ştiinţă prezic că mulţi dintre ei ar putea dispărea în decurs de un deceniu.
  • Un studiu anual de la sfârşitul verii, care înregistrează linia zăpezii a peste 50 de gheţari din Insula de Sud, a dezvăluit o pierdere continuă de zăpadă şi gheaţă.
253 afișări
Imaginea articolului Avertismentul oamenilor de ştiinţă: Mulţi dintre gheţarii din Noua Zeelandă ar putea dispărea într-un deceniu

Avertismentul oamenilor de ştiinţă: Mulţi dintre gheţarii din Noua Zeelandă ar putea dispărea într-un deceniu

În fiecare an, Institutul Naţional de Cercetare a Apei şi Atmosferei (Niwa), Universitatea Victoria din Wellington şi departamentul de conservare adună mii de fotografii aeriene ale gheţarilor pentru a măsura altitudinea liniei zăpezii şi pentru a vedea cât de mult din zăpada din iarna precedentă a rămas pe fiecare gheţar, potrivit The Guardian.
 
Această linie de zăpadă, cunoscută şi sub numele de altitudinea liniei de echilibru (ELA), le permite oamenilor de ştiinţă să evalueze starea de sănătate a gheţarilor. Dacă dimensiunea gheţarului a scăzut, atunci linia va fi mai înaltă, deoarece a rămas mai puţină zăpadă în timpul iernii.
 
„Ne aşteptam ca liniile de zăpadă să fie ridicate din cauza vremii calde pe care am avut-o şi, din păcate, previziunile noastre s-au confirmat", a declarat Dr. Andrew Lorrey, cercetător principal la Niwa.
 
Gheţarii din Noua Zeelandă au pierdut masă în majoritatea anilor din ultimul deceniu, a declarat Dr. Lauren Vargo de la Universitatea Victoria. „Dar ceea ce a fost mai frapant pentru mine este cât de mici şi scheletici devin atât de mulţi dintre gheţari".
 
Ţara se confruntă cu temperaturi extreme mai frecvente, de patru până la cinci ori mai extreme decât ar fi de aşteptat într-un climat fără încălzire pe termen lung, a raportat Niwa în ianuarie, în timp ce 2021 a fost cel mai cald an înregistrat în Noua Zeelandă.
 
Săptămâna trecută, Antarctica a înregistrat temperaturi cu peste 40 de grade C mai ridicate decât normele sezoniere.
 
Gregor Macara, un climatolog de la Niwa, a declarat că studiul din acest an a arătat o diferenţă notabilă faţă de anii precedenţi.
 
„În acest an, înălţimile liniei zăpezii au fost ridicate, ceea ce înseamnă că o mare parte din zăpezile de iarnă s-au topit, lăsând expusă o mulţime de gheaţă glaciară. Se pare că a fost încă un an slab pentru gheaţa noastră, continuând tendinţa din ultimii ani, şi este descurajant să vedem declinul continuu”.
Studiul aerian pe termen lung a început în 1977, oferind o cronologie vizuală a cât de mult s-au retras gheţarii. De când a început studiul, clima globală s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius, iar Niwa estimează că mai mult de o treime din volumul de gheaţă a fost pierdut din Alpii de Sud.
 
„Ceea ce vedem este o retragere clară, care este cauzată fără îndoială de schimbările climatice. Într-un deceniu, preconizăm că mulţi dintre iubiţii şi importanţii noştri gheţari vor dispărea", a declarat Lorrey.
 
Ramificaţiile sunt semnificative. Gheţarii reprezintă un depozit important de apă dulce, topirea lor sezonieră în râuri susţinând irigarea terenurilor agricole şi sistemele hidroenergetice şi acţionând ca un tampon împotriva secetei. Dispariţia gheţii contribuie, de asemenea, la creşterea nivelului mării.
 
Acest lucru va avea un impact de mare amploare, cum ar fi modificarea peisajului nostru frumos, afectarea mijloacelor de trai ale oamenilor care se bazează pe aceste minuni naturale pentru turism şi efectele de flux din cauza scăderii apei de topire în timpul perioadelor de secetă", a declarat Lorrey.
 
De asemenea, subliniază urgenţa încetinirii schimbărilor climatice, deoarece impactul va deveni din ce în ce mai costisitor şi mai greu de evitat”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici