Avertizare hidrologică de Cod galben pentru zona Moldovei

Meteorologii au emis o atenţionare de Cod galben, în intervalul vineri, ora 13.00 - sâmbătă, ora 14.00, pe râurile Jijia, Miletin, Bahlui, Bârlad superior şi afluenţii săi, arătând faptul că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate precipitaţii.

65 afișări
Imaginea articolului Avertizare hidrologică de Cod galben pentru zona Moldovei

Avertizare hidrologică de Cod galben pentru zona Moldovei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Patru râuri din Moldova situate în bazinul hidrologic Prut-Bârlad au depăşite cotele de atenţie cu până la 72 de centimetri, în urma precipitaţiilor abudente căzute în ultimele zile, însă, potrivit specialiştilor Direcţiei Apelor Prut Iaşi nu există pericolul producerii unor inundaţii.

Astfel, pe râul Jijia, în judeţul Botoşani s-au depăşit cotele de atenţie la staţiile Dângeni şi Todireni, pe râul Bahlui, iar în judeţul Iaşi au fost depăşite cotele cu 22 de centimetri la staţia hidrometrică Hârlău.

De asemenea, pe râul Miletin s-a depăşit cota de atenţie cu 74 de centimetri la staţia hidrometrică de la Şipote, judeţul Iaşi, iar pe râul Bârlad s-a depăşit cota de atenţie la staţia hidrometrică Negreşti din judeţul Vaslui.

"Nivelurile înregistrate până în prezent pe toate cursurile de apă din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad nu pun în pericol aşezările umane, infrastructura rutieră sau terenurile agricole. Pentru atenuarea undelor de viitură înregistrate, Direcţia Apelor Prut a dispus evacuarea controlată a unor debite din toate acumulările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor", a declarat joi, într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al DAP Iaşi, Dan Buruiană.

Potrivit acestuia, Direcţia Apelor Prut Iaşi asigură în continuare funcţionarea în deplină siguranţă a digurilor, barajelor şi echipamentelor hidromecanice, astfel încât apele să fie conduse spre aval în mod controlat, numai prin zonele stabilite prin planurile de apărare.

Purtătorul de cuvânt al DAP Iaşi a mai spus că specialiştii Direcţiei vor interveni operativ cu personal calificat, utilaje şi stocul de apărare din dotare, acolo unde va fi cazul.

"Situaţia e sub control, iar în următoarele ore ne aşteptăm ca nivelul râurilor să înceapă să scadă. Vestea bună este că nu se anunţă precipitaţii semnificative în zilele care vin, în această parte a ţării", a mai precizat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al DAP Iaşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici