Avionul militar care aduce răniţi din Ucraina a aterizat la Otopeni

Avionul militar care aduce răniţi din Ucraina a aterizat, sâmbătă după-amiază, la Baza 90 Otopeni, aceştia urmând să fie preluaţi de pe pistă şi transportaţi la spitale cu patru maşini pentru victime multiple, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

636 afișări
Imaginea articolului Avionul militar care aduce răniţi din Ucraina a aterizat la Otopeni

Avionul militar care aduce răniţi din Ucraina a aterizat la Otopeni

Majoritatea răniţilor aduşi la Bucureşti sunt tineri şi au plăgi prin împuşcare, traumatisme prin explozii sau arsuri.

Spitalele Universitar, Elias, Bagdasar şi Floreasca din Bucureşti sunt pregătite să îi preia pe răniţii aduşi din Ucraina, aceştia urmând să fie repartizaţi în funcţie de leziunile suferite.

La Baza 90 Otopeni sunt şi coordonatorul misiunii umanitare, secretarul de stat Raed Arafat, şi ambasadorul Ucrainei.

Autospecialele care îi vor prelua pe răniţi sunt pregătite pe pistă, alături de echipe de la ISU Bucureşti fiind şi echipaje de poliţie, care vor însoţi coloana până la spitalele la care vor fi duşi răniţii.

Avionul militar care a adus persoane rănite în urma conflictelor din Ucraina a plecat sâmbătă dimineaţă la Kiev. În aeronavă a fost o echipă SMURD formată din patru medici şi patru asistente, precum şi medici de la Ministerul Apărării.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, coordonatorul misiunii umanitare, a declarat că pe lista de transfer sunt 12 persoane, dintre care 11 au plăgi prin împuşcare, traumatisme prin explozii sau arsuri. El a adăugat că majoritatea răniţilor sunt tineri, fiind născuţii după anii '80.

Arafat a adăugat că nu se poate spune acum cât timp vor rămâne internaţi în spitalele din România răniţii aduşi din Ucraina, acest lucru depinzând de leziunile lor şi de tratamentul necesar fiecăruia, unii putând avea nevoie chiar de săptămâni până se refac. El a precizat că, cel mai probabil, vor pleca pe rând, pe măsură ce medicii vor decide că pot fi externaţi.

El a mai spus că împreună cu răniţii nu vor veni şi medici din Ucraina, Ambasada Ucrainei la Bucureşti urmând să acorde sprijin în traducere şi în comunicarea cu răniţii.

Raed Arafat a mai spus că în acest moment nu sunt şi alte solicitări pentru aducerea altor persoane rănite, însă dacă acestea vor fi transmise de autorităţile ucrainene, ele vor fi supuse aprobării în Guvern.

Secretarul de stat a adăugat că sunt şi alte ţări implicate în preluarea unor răniţi din Ucraina, printre care Germania, Polonia, Cehia şi Lituania.

"Astăzi sunt şi alte misiuni în Ucraina, făcute de alte ţări, cum ar fi Polonia sau Germania, care vor avea avioane sanitare care vor merge să preia răniţi", a precizat Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că este necesar acest sprijin întrucât sunt foarte mulţi răniţi, aproape 500 prin împuşcare, şi pentru orice ţară acest lucru poate să fie o problemă.

"Celelalte ţări care s-au implicat au luat şi ele zeci de pacienţi, ceea ce înseamnă că este un lucru foarte bine justificat. Fiind foarte mulţi răniţi, depăşeşte capacitatea unei ţări, a unui sistem sanitar şi necesită sprijin şi din alte părţi", a adăugat Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că în misiune s-au implicat Ministerul de Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii. În urma solicitării de a prelua răniţi, s-a acţionat foarte rapid, echipa putând pleca în misiune şi joi sau vineri, însă s-a solicitat ca aceasta să aibă loc sâmbătă.

Arafat a mai spus că lista cu răniţii transmisă iniţial a fost modificată de câteva ori, fiind scoşi cei care erau în stare mai puţin gravă şi introduşi alţii care au probleme mai grave.

Misiunea umanitară a fost organizată la solicitarea părţii ucrainene, primită prin Ambasada României la Kiev. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a înaintat această solicitare Executivului, care a decis, miercuri, să trimită un avion militar în capitala Ucrainei, pentru a prelua 12 răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici