Avocat: Starea lui Chiliman este bună, e un om puternic. Păcat de cariera lui de peste zece ani

Avocata primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, reţinut de DNA pentru luare de mită, spune că starea acestuia este ”foarte bună” şi că speră să rămână aşa şi de acum înainte, susţinând că este păcat că ”o carieră de peste zece ani de primar trece prin ceva de genul acesta”.

870 afișări
Imaginea articolului Avocat: Starea lui Chiliman este bună, e un om puternic. Păcat de cariera lui de peste zece ani

Avocat: Starea lui Chiliman este bună, e un om puternic. Păcat de cariera lui de peste zece ani (Imagine: Adel Al-Haddad/Mediafax Foto)

Avocata Carmen Popa a declarat, joi seară, la Ploieşti, că starea primarului Andrei Chiliman este una ”foarte bună” şi că speră ca starea acestuia să rămână la fel şi de acum înainte, ea adăugând că edilul este ”un om puternic, pentru că altfel nu ar fi putut fi un om politic puternic şi un foarte bun primar”.

”Nimic din ce este în actul de învinuire nu este opozabil în opinia dumnealui, este păcat că o carieră de peste zece ani de primar trece prin ceva de genul acesta”, a spus avocata.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA Ploieşti, după mai mult de patru ore de audieri, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauză în care este cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Ulterior, procurorii au dispus, în urma audierilor, reţinerea consilierului local PNL Ion Brad.

Andrei Chiliman şi Ion Brad urmează să fie transportaţi în arestul Poliţiei Câmpina, iar vineri vor fi prezentanţei instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă.

La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Ploieşti mai sunt audiaţi Ioana Costescu şi Vlad Moisescu.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă, joi seară, într-un comunicat, că primarul Andrei Chiliman este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, procurorii antocorupţie dispunând reţinerea acestuia pentru 24 de ore.

De asemenea, procurorii au început urmărirea penală faţă de Vlad Octavian Moisescu şi Ioana Costescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, şi liberalul Ion Brad, consilier local la Sectorul 1, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

În ordonanţele procurorilor se arată că încă din anul 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din acesta, Ioana Costescu (consilier personal al primarului Andrei Chiliman şi interfaţa lui Moisescu la Primăria Sectorului 1), Andrei Chiliman şi Ion Brad (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

”Vlad Moisescu era cel care coordona grupul infracţional, solicita şi încasa comisioanele şi dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, în timp ce Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar Andrei Chiliman, prin prisma atribuţiilor conferite de funcţia sa, garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora”, se arată în comunicatul DNA.

Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărţiţi între Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, Andrei Chiliman şi filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.

Diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

Concret, grupul infracţional a obţinut de la reprezentanţii a două societăţi comerciale beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier), sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 lei. Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului I Bucureşti către firma respectivă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituţia publică menţionată, potrivit DNA.

Surse judiciare declarau că firma controlată de Gheorghe Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte cu Primăria Sectorului 1, pentru consultanţă în activităţi precum lucrări de asfaltare şi anvelopări de blocuri. Angajaţi ai Primăriei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Unul dintre contractul, care avea ca obiect "Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier", ar fi fost încheiat între Primăria Sectorului 1, în calitate de achizitor, şi SC Romair Consulting SRL, în calitate de prestator, în 13 septembrie 2011.

Sursele citate precizau că, pentru a plăti "comisionul" stabilit în schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat pentru obţinerea de la Primăria Sectorului 1 a contractului din 13 septembrie 2011, o parte din banii încasaţi de firma lui Gheorghe Boeru din fonduri publice (inclusiv din cei încasaţi de la SC Hidro Prahova SA) ar fi fost tranzitaţi, la dispoziţia omului de afaceri, fără a avea la bază justificări economice reale, scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al acestuia.

Conform surselor citate, în vara anului 2012 ar fi fost daţi 300.000 de lei, la sediul Primăriei Sectorului 1, în baza unei înţelegeri între Gheorghe Boeru şi Vlad Octavian Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman.

Sursele citate susţineau că banii ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost dus la DNA Ploieşti joi după-amiază, fiind preluat de anchetatori de la Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, unde a ajuns cu o cursă de la Bruxelles.

Întrebat, la ieşirea din aeroport, despre acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Chiliman a răspuns: "Nu am făcut niciodată aşa ceva".

Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucureşti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost şi deputat de Bucureşti timp de două legislaturi: 1996-2000 şi 2000-2004.

La DNA Ploieşti, au fost aduşi, pentru audieri, şi consilierul local Ion Brad, Vlad Moisescu şi Ioana Costescu.

Liberalul Andrei Chiliman este vizat de o anchetă a DNA Ploieşti, procurorii anticorupţie făcând percheziţii, joi, la sediul primăriei, la locuinţa edilului şi la locuinţele altor trei suspecţi din acest dosar, printre care Vlad Moisescu şi Ioana Costescu.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că primarul Sectorului 1 este suspectat de trafic de influenţă şi de alte fapte de corupţie, în acelaşi dosar în care este cercetat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Numele comun din acest dosar, care face legătura între cazul privind canalizarea de la Comarnic şi activitatea Primăriei Sectorului 1, este al omului de afaceri Gheorghe Boeru, audiat şi reţinut săptămâna trecută de DNA, alături de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Adrian Semcu.

În 18 februarie, Iulian Herţanu a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii a instanţei supreme, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul lui Vladimir Ciorbă.

Miercuri, la DNA Ploieşti s-au prezentat mai mulţi inculpaţi din acest dosar, inclusiv Iulian Herţanu, în privinţa căruia procurorii au dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar, măsură dispusă şi pentru alţi doi inculpaţi din acest dosar.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu. De asemenea, în dosar este cercetat şi Ilie Drăgan, om de afaceri care are legături cu firmele implicate în derularea proiectului de extindere a canalizării de la Comarnic.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici