Avocată din Oradea, învinuită de DNA că a "tensionat" un martor după ce a fredonat o melodie

Avocata Simona Neaga a fost pusă sub învinuire de către procurorii DNA Oradea pentru "încercare de determinare a mărturiei mincinoase", deoarece ar fi "constrâns moral un martor" lângă care a fredonat "Roata morii se-nvârteşte" din şlagărul "Morăriţa".

512 afișări
Imaginea articolului Avocată din Oradea, învinuită de DNA că a "tensionat" un martor după ce a fredonat o melodie

Avocată din Oradea, învinuită de DNA că a "tensionat" un martor după ce a fredonat o melodie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Biroul de presă al DNA a anunţat, vineri, punerea sub învinuire a avocatei Simona Neaga din Oradea, pentru încercare de determinare a mărturiei mincinoase.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, acuzaţia a fost adusă avocatei de către procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea, după ce, îm data de 9 ianuarie, în timpul unor audieri făcute la sediul instituţiei, aceasta ar fi adresat "expresii şi cuvinte ameninţătoare unei persoane pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declaraţii care să nu-l învinovăţească pe inculpatul Porţan Călin, avocat în cadrul Baroului Bihor", anchetat pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, pe care Neaga îl reprezenta în ziua respectivă ca apărător.

Învinuirea i-a fost adusă Simonei Neaga vineri, la sediul DNA Oradea, în prezenţa altor şapte avocaţi - Silvia Tudor, Răzvan Doseanu, Mircea Ursuţa, Lucian Negruţiu, Mircea Tiba, Ramona Matica şi Andrei Tărău - care i s-au alăturat pentru a o susţine şi care, după ieşirea din sediul instituţiei, au organizat o conferinţă de presă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acuzaţie.

"Vina colegei noastre a constat în faptul că, în timp ce stătea pe holul DNA, în apropierea martorului, a fredonat «Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac», cunoscutul şlagăr «Morăriţa», cântat de Mirabela Dauer. Aceasta ar fi infracţiunea prin care a încercat să determine la mărturie mincinoasă o persoană. Mă întreb ce acuzaţie i s-ar fi adus dacă ar fi fredonat «Andri Popa»", a afirmat avocatul Răzvan Doseanu.

Potrivit acestuia, reprezentanţii DNA nu au explicat în ce fel fredonarea unei melodii poate determina o mărturie mincinoasă.

"Nu ni s-a spus nimic. Mai mult, din lecturarea declaraţiei date de martor, acesta nici măcar nu a afirmat că ar fi fost speriat, ci doar că s-a simţit «doar un pic tensionat»", a spus Doseanu.

Acesta consideră că acuzaţia adusă colegei sale reprezintă "un caz clar de atac la libertatea de exprimare".

Avocatul a adăugat că acest caz, alături de alte două, va fi adus în atenţia Baroului Bihor şi a Uniunii Naţionale a Barourilor, cu solicitarea ca cele două organisme să îşi exprime un punct de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici