Avocatul Virgil Bărbulescu cere ca elevilor să nu li se mai scadă nota la BAC după contestaţie

  • Avocatul Virgil Bărbulescu consideră că nu este în regulă faptul că elevii pot obţine note mai mici după contestaţiile la Bac sau la Evaluarea Naţională
  • Bărbulescu cere Avocatului Poporului să ia măsuri pentru a modifica ordinul de ministru
  • „Este un principiu fundamental în Drept potrivit căruia nimănui nu-i poate fi agravată situaţia în propria cale de atac”.
  • 15.275 de contestaţii depuse la Evaluarea Naţională, mai puţine decât în ultimii 2 ani
  • 62.790 de contestaţii au fost depuse după afişarea notelor la Bacalaureat
535 afișări
Imaginea articolului Avocatul Virgil Bărbulescu cere ca elevilor să nu li se mai scadă nota la BAC după contestaţie

Avocatul Virgil Bărbulescu cere ca elevilor să nu li se mai scadă nota la BAC după contestaţie

Nu este deloc în regulă că elevii care contestă notele de la Evaluare Naţională sau la Bacalaureat pot primi note mai mici decât cele iniţiale. Asta este concluzia avocatului Virgil Bărbulescu şi cere instituţiei conduse de Renate Weber să ia măsuri pentru a modifica respectivul ordin de ministru. Virgil Bărbulescu spune, în sesizarea trimisă Avocatului Poporului, că în acest fel se încalcă un principiu fundamental din Drept, cel potrivit căruia situaţia unei persoane nu poate fi agravată după ce a depus o cale de atac.

În ordinul de ministru se arată că elevii depun contestaţie printr-o declaraţie, în care „se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”.

VIRGIL BĂRBULESCU, avocat: Este un principiu fundamental în Drept potrivit căruia nimănui nu-i poate fi agravată situaţia în propria cale de atac. Asta ce presupune? La un moment dat, dacă o persoană se plânge de o măsură care este adoptată împotriva ei – şi nota obţinută de un elev reprezintă – putem extrapola-  o măsură adoptată faţă de o persoană - o contestaţie împotriva acelei măsuri nu poate să-ţi îngreuneze ţie situaţia pentru că o putem asimila unei căi de atac. Ar fi injust să obţii o notă la un examen – că este de capacitate, Bacalaureat – să te declari nemulţumit de acea notă, tu să apreciezi că ai fi meritat mai mult şi, la recorectare, să ţi se scadă nota respectivă. Evident, dacă ai fi fost în cunoştinţă de cauză, nu ai mai fi efectuat acel demers.

Prin contestaţie autorul acesteia formulează, practic, o plângere, respectiv îşi manifestă nemulţumirea faţă de o măsură adoptată în contra sa, scopul spre care tinde fiind ori revizuirea măsurii ori anularea acesteia, nicidecum crearea unei situaţii mai grele ori vădit mai împovărătoare”, se arată în sesizarea depusă de avocatul Virgil Bărbulescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici