BAC 2016: Elevii de 10 - Câţi vor rămâne să studieze în România şi cine va ajunge la licee de top din străinătate

Trei absolvente ale Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu şi o elevă a Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Motru au reuşit să obţină 10 la toate probele în prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1936 afișări
Imaginea articolului BAC 2016: Elevii de 10 - Câţi vor rămâne să studieze în România şi cine va ajunge la licee de top din străinătate

BAC 2016: Elevii de 10 - Câţi vor rămâne să studieze în România şi cine vrea să lucreze la ONU (Imagine: Dragos Savu / Mediafax Foto)

Pentru Ioana Patricia Işfan, rezultatul nu a fost o surpriză, întrucât a avut rezultate deosebite la olimpiade, în toţi anii de liceu. Ea a absolvit secţia de Matematică - Informatică a Colegiului Naţional "Tudor Vladimirescu" din Târgu-Jiu, în calitate de şefă de promoţie.

”Povestea «zecelui» meu la Examenul de Bacalaureat a început acum mult timp şi a fost urmată atent de ambiţie şi devotament. Nu ar fi fost posibilă dacă ar fi început acum câteva luni, deoarece s-a fondat pe o bază solidă de cunoştinţe acumulate în timp. Cu toate acestea, ultimele luni au jucat un rol decisiv în obţinerea acestei note, deoarece au fost dedicate exclusiv pregătirii examenului de bacalaureat. Deşi a fost o perioadă încărcată, nu am privit-o ca pe o corvoadă, căci am îndrăgit mereu materiile de examen: Limba şi Literatura Română, Matematică şi Chimie Anorganică. Câteva ore de pregătire individuală pe zi au fost suficiente”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ioana Patricia Işfan.

”Voi urma cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti, Facultatea de Medicina Generală. Performanţa la olimpiada internaţională îmi asigură înmatricularea la această facultate fără a mai susţine examenul de admitere. Nu ştiu ce îmi va rezerva viitorul după absolvirea facultăţii, însă sper să ajung un cardiolog de succes”, a mai precizat Ioana Patricia Işfan.

La polul opus se află Delia Ionete, absolventă a Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Motru, care a obţinut tot 10 pe linie la Bacalaureat. Tânăra de 18 ani intenţionează să plece din ţară.

”O să merg la Londra, City University of London, unde voi participa la cursul Mathematics with Economics and Finance. Mi-au plăcut foarte mult oraşul şi calitatea sistemului de învăţământ din Marea Britanie. Vreau să devin profesoară de matematică. Nu m-am hotărât încă, dar cred că o să rămân în străinătate. M-a dezamăgit în România sistemul de învăţământ. Toate examenele au fost mereu o provocare pentru mine şi consider că o să mă ajute foarte mult în cariera pe care vreau să o urmez”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Delia Ionete.

Adina Mergea, o altă elevă care a obţinut media 10 la bacalaureat, a fost olimpică la istorie în liceu şi vrea să urmeze Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, iar fosta sa colegă, Oana Mihaela, va opta pentru Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti.

O elevă din Alba cu 10 la Bacalaureat, admisă la King´s College London, vrea să lucreze la ONU

Andra Teodora este o fire carismatică, implicată în activităţi de voluntariat, pasionată de artă, muzică, fotografie şi desen. Ea a absolvit Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia şi a obţinut media 10 la Bacalaureat cu toate că din clasa a IV-a până în a X-a a trăit în Italia.

”Probele la Bacalaureat au fost aşa cum mă aşteptam, accesibile. O pregătire consistentă şi progresivă, dar în primul rând coerentă şi preventiv gândită m-a ajutat să obţin rezultatele optime pe care mi le doream. A fost însă puţin mai greu, deoarece m-am mutat, din nou, în România când eram în clasa a X-a”, a declarat Teodora corespondentului MEDIAFAX.

Vacanţa de vară a început pentru ea marţi, după publicarea rezultatelor, deoarece este admisă la King´s College London la profilul Dezvoltare Internaţională, pe baza scrisorilor de recomandare şi de intenţie, a atestatului de limbă engleză IETLS, respectiv a mediei obţinute la BAC.

”Studiile de dezvoltare internaţională analizează transformările sociale, politice şi economice implicate în dezvoltare şi probleme cheie precum globalizarea, inegalitatea, sărăcia, relaţiile de gen sau degradarea mediului. Am ales Marea Britanie şi în special King´s College London deoarece această universitate se afla în Russell Group. Aici învăţământul este dus la un nivel bun şi, evident, atenţia se canalizează asupra exponenţilor care au ceva de oferit, iar vocea studenţilor contează”, a explicat decizia luată.

Vrea să plece din ţară deoarece învăţământul românesc are ”numeroase fisuri şi este complet dezorganizat”, iar ”atenţia acordată educaţiei este insuficientă”.

Nici după terminarea studiilor nu s-ar mai întoarce în ţară şi spune că îşi doreşte să lucreze în domeniul relaţiilor internaţionale, exemplificând organizaţii şi instituţii precum ONU, UNICEF, Parlamentul European, ILGA sau International Federation for Human Rights.

Cealaltă elevă din Alba cu 10 la Bacalaureat, Georgiana Maria Medruţ, absolventă a Colegiului ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, nu vrea să studieze în străinătate ”deoarece avem o ţară superbă, dar care are nevoie de o schimbare şi de oameni hotărâţi să facă acest lucru”.

”Am ales să urmez Facultatea de Drept deoarece domeniul judiciar, în special tot ceea ce înseamnă criminalistica, mă fascinează. Cred că a fi judecător îmi va împlini visul de a-i ajuta pe oameni şi a face dreptate, un lucru necesar pentru fiecare cetăţean deoarece cu toţii cerem la un moment dat dreptate, dar uneori nu împlinim acest lucru”, a spus Georgiana Medruţ.

Şi pentru Georgiana subiectele la BAC au fost accesibile, iar media 10 a obţinut-o ”învăţând constant”.

Singura elevă din Craiova cu media 10 la bacalaureat părăseşte oraşul pentru Medicina din Cluj

Georgiana spune că subiectele de anul acesta, de la bacalaureat, nu au fost dificile şi, cu puţină atenţie, puteau fi rezolvate.

"Au fost de dificultate medie subiectele, trebuia doar puţină atenţie şi să ştii să-ţi gestionezi emoţiile. Am susţinut examenul la limba şi literatura română, la matematică şi la chimie organică. Îmi doream foarte mult să obţin media 10 pentru că am muncit temeinic în cei patru ani de liceu şi cred că meritam. Nu am făcut sacrificii foarte mari. Am avut un program destul de echilibrat, am ştiut să îmbin şi viaţa socială şi învăţătura, doar că am învăţat constant şi atunci când trebuia, iar în ultima perioadă a trebuit doar să recapitulez noţiunile pe care le acumulasem până atunci”, afirmă Georgiana Mateescu.

Tânăra este absolventă a profilului Ştiinţe ale Naturii. Pe parcursul anilor de liceu a participat la mai multe olimpiade de chimie şi biologie, iar ultima competiţie i-a adus şi un loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj.

“Am participat la olimpiada de chimie şi biologie, la care m-am calificat în fiecare an la faza naţională. În clasa a X-a am obţinut menţiune la faza naţională la biologie şi în clasa a XII-a m-am calificat în lotul internaţional lărgit la biologie. Sunt deja admisă la UMF Cluj pentru că am participat în lotul internaţional lărgit la biologie. Pot spune că sunt cu adevărat în vacanţă. O să primesc şi bursă pe primul semestru de la ei. Îmi doresc să devin medic endocrinolog”, spune absolventa.

În total, 56 de candidaţi au luat media 10 la Bacalaureat, la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, care mai arată că 86.262 de elevi (66,7%) au promovat la examen.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici