Bacău: Sute de case din Schineni, inundate

Sute de case din satul Schineni, comuna Săuceşti, judeţul Bacău, au fost inundate, luni seară, după ce unda de viitură de pe râul Siret a ajuns în dreptul acestei localităţi, iar apele râului s-au revărsat.

317 afișări
Imaginea articolului Bacău: Sute de case din Schineni, inundate

Bacău: Sute de case din Schineni, inundate (Imagine: Mediafax Foto)

Jandarmii şi pompierii au evacuat populaţia în camioane militare, iar unii localnici şi-au încărcat animalele în căruţe şi au trecut prin apă cum au putut. Mulţi dintre ei şi-au luat doar actele, medicamentele şi strictul mecesar şi au plecat din calea apelor revărsate, care, în unele locuri, ajung până la un metru şi cresc în continuare.

Satul Schieni, unde s-a revărsat Siretul, se află spre Roman, după ieşirea din municipiul Bacău.

La ieşirea din sat, pompierii ridică un dig din saci de nisip, persoanele evacuate fiind duse în sala de sport a şcolii din Săuceşti, unde apele nu au ajuns încă.

În jur de 300 de locuitori din satele Schineni şi Săuceşti, aparţinând comunei Săuceşti, judeţul Bacău, au fost evacuaţi şi duşi în municipiul Bacău, fiind cazaţi la căminele unor licee, unde vor primi hrană caldă la cantinele unităţilor de învăţământ, până se retrag apele.

Din cauza apelor revărsate, autorităţile au luat decizia întreruperii furnizării energiei electrice în satul Schineni, pentru a preîntâmpina producerea unor accidente în momentul în care apa va ajunge la transformatoare. Totodată, autorităţile au pregătit două generatoare pentru a asigura alimentarea cu energie electrică în zona Primăriei din comuna Săuceşti, unde se află reprezentanţii comisiei locale pentru situaţii de urgenţă.

Pefectul judeţului Bacău a dispus, luni seară, starea de alertă în trei comune, Săuceşti, Letea Veche şi Tamaş, întrucât este pusă în pericol siguranţa cetăţenilor, în condiţiile în care, în cursul dimineţii de marţi, în zonă este aşteptat un debit istoric pe Siret, de 2.600 metri cubi pe secundă.

Potrivit acestuia, până la ora transmiterii acestei ştiri, situaţia din teren nu impunea evacuarea oamenilor din localităţile Tamaş şi Letea Veche, dar autorităţile sunt pregătite să facă acest lucru dacă va fi necesar.

Şi în Iaşi, localitatea Răchiteni este aproape în întregime sub ape, în unele locuri, nivelul apei atingând până la doi metri.

Hidrologii au decis, luni, să menţină codul roşu până marţi după-amiază pe anumite secţiuni ale râurilor Siret şi Prut, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici