Bănicioiu îşi asumă prevederile acordului încheiat de Sanitas cu fostul ministru, Eugen Nicolăescu

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni, la o întâlnire cu biroul operativ al Federaţiei Sanitas, că îşi asumă prevederile din acordul încheiat de sindicalişti cu fosta conducere a Ministerului Sănătăţii (MS), se arată într-un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX.

330 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu îşi asumă prevederile acordului încheiat de Sanitas cu fostul ministru, Eugen Nicolăescu

Nicolae Bănicioiu (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Reprezentanţii Sanitas au abordat, în prima discuţie cu noul ministru al Sănătăţii, modificările din pachetul legislativ promovat de fostul ministru, Eugen Nicolăescu, precum şi situaţii punctuale.

De asemenea, conducerea Sanitas a reamintit solicitările din lista de revendicări care au stat la baza conflictului de muncă de la sfârşitul anului 2013 şi care nu au fost încă soluţionate, solicitând respectarea înţelegerilor cu fost conducere a MS.

"Ministrul Nicolae Bănicioiu şi-a exprimat întreaga disponibilitate în analiza şi susţine solicitările Federaţiei Sanitas şi a declarat că îşi asumă prevederile din Acordul încheiat între Federaţia Sanitas şi fosta conducere a Ministerului Sănătăţii şi este de acord să identificăm împreună soluţii viabile pentru toate problemele din sistem", se arată în comunicat.

Sindicaliştii spun că sunt deschişi dialogului, dar avertizează noua conducere a MS că nu va accepta transformarea spitalelor în fundaţii şi/sau societăţi comerciale. De asemenea, ei atrag atenţia că vor continua să militeze pentru creşterea veniturilor salariale ale tuturor angajaţilor din sistem şi că nu vor admite niciun derapaj în ceea ce priveşte menţinerea locurilor de muncă ale membrilor săi.

Acordul din 2013 - semnat de ministrul de atunci al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, şi Marius Sepi, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sanitas - avea, printre altele, rolul de a stabili unui parteneriat dedicat identificării blocajelor şi disfuncţionalităţilor din sistemul de sănătate şi găsirea de soluţii acceptabile pentru ambele părţi, inclusiv colaborarea la finalizarea unor acte normative.

Totodată, protocolul prevedea înfiinţarea unui Comitet de lucru care se va întruni lunar sau ori de câte ori este nevoie, pentru discutarea problemelor de interes comun din domeniul sănătăţii, cât şi acordarea de sprijin reciproc pentru implementarea unor soluţii privind problemele de interes general din sistemul de sănătate. Din comitet vor face parte cinci reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi cinci membri ai CPS.

Protocolul prevedea şi "abţinerea de la atacuri la persoană ori acuze reciproce în mass media, în lipsa unor consultări prealabile menite să clarifice amiabil eventualele diferende între părţi şi, respectiv, să identifice modalităţile constructive de remediere a acestora".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici