Banii deturnaţi de Nelu Iordache şi Romstrade, folosiţi pentru a cumpăra un avion Boeing şi terenuri

Un raport al Departamentului pentru Luptă Antifraudă arată că Nelu Iordache şi compania Romstrade au deturnat 6 milioane de euro din fondurile europene destinate construcţiei autostrăzii Nădlac-Arad, Iordache utilizând 2 milioane de euro pentru achiziţionarea unui avion Boeing 737.

1423 afișări
Imaginea articolului Banii deturnaţi de Nelu Iordache şi Romstrade, folosiţi pentru a cumpăra un avion Boeing şi terenuri

Banii deturnaţi de Nelu Iordache şi Romstrade, folosiţi pentru a cumpăra un avion Boeing şi terenuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tot din banii pentru autostradă un asociat al lui Iordache ar fi cumpărat terenuri în localitatea Adunaţi Copăceni unde dorea să realizeze un aeroport, scrie Gândul.

DLAF susţine că aceste cheltuieli nu puteau fi realizate legal deoarece nu aveau legătură cu construcţia autostrăzii.

Dosarul DNA în care Nelu Iordache este cercetat pentru deturnare de fonduri europene a pornit de la o sesizare a Oficiul European de Luptă Antifraudă - OLAF, care la rându-i a fost sesizat de către Monteadriano - Engenharia e Construcao SA Portugalia. Această companie este asociată cu Romstrade într-un contract de 115,8 milioane euro, finanţat din bani europeni, pentru construcţia autostrăzii Nădlac-Arad.

Compania portugheză a sesizat OLAF că Romstrade, liderul asocierii în contractul cu Compania de Autostrăzi, nu i-a plătit lucrările efectuate. De altfel, presa a relatat că pe şantierul autostrăzii muncitorii au protestat deoarece Romstrade nu le plătea salariile.

OLAF a transmis sesizarea către Departamentului pentru Lupta Antifraudă - DLAF, care a investigat acuzaţiile şi a decoperit că Romstrade ar fi deturnat 6 milioane de euro din contractul pentru construcţia Nădlac-Arad. La rândul său, DLAF a sesizat DNA pentru infracţiunea de deturnare de fonduri europene.

DLAF susţine că Nelu Iordache ar fi deturnat fonduri europene în valoare de 25 milioane lei, adică aproape 6 milioane euro. "Nelu Iordache, administrator SC ROMSTRADE SRL care, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia unor sume de bani, aproximativ 25.000.000 RON, din bugetul general al Comunităţii Europene", se arată în raportul DLAF, obţinut de Gândul.

În raport se menţionează că din banii primiţi drept avans de la CNADNR, Romstrade s-a angajat să cumpere avioane de la compania Blue Air Transport Aerian SA, companie deţinută tot de către Nelu Iordache. Practic, Iordache ar fi cumpărat avioanele tot de la o firmă deţinută de el.

"Prin adresa nr. 2994 din 06.11.2012 SC ROMSTRADE SRL a transmis DLAF contractul pentru servicii charter nr. 54/15.04.2011, încheiat între SC BLUE AIR TRANSPORT AERIAN SA, în calitate de prestator şi SC ROMSTRADE SRL, în calitate de beneficiar, conform căruia prestatorul se angajează să furnizeze două sau mai multe aeronave, perioada 13.10.2012 - 30.04.2013, în valoare totală de 4.231.673 EUR cu TVA.

Conform art. 15 din contractul menţionat, SC ROMSTRADE SRL urma să plătească SC BLUE AIR - TRANSPORT AERIAN SA, "un depozit de 50% din valoarea zborurilor contractate, cu titlu de împrumut, sumă necesară pentru achiziţionarea unei aeronave necesare operării programului solicitat", în valoare de 2.115.837 EUR care urma să compenseze parţial valoarea primelor facturi fiscale emise. SC ROMSTRADE SRL a precizat (prin adresa nr. 3010 din 07.11.2012) că "din informaţiile primite de la transportator, aeronava achiziţionată în baza acestui contract este de tip Boeing 737 indicativ 400, ce poate transporta până la 162 persoane.", se arată în concluziile raportului DLAF

DLAF a mai constatat că din banii de autostradă Iordache a plătit 2 milioane de euro unui partener de afaceri pentru achizitionarea unor terenuri în localitatea Adunaţi Copăceni. Presa a relatat că Iordache intenţiona să construiască aici un aeroport pentru compania Blue Air. DLAF arată că cei 2 milioane de euro au fost retraşi din bancă de către Gheorghe Cruceru, asociatul lui Nelu Iordache în compania Romstrade, şi care era mandatat să se ocupe de achiziţia de terenuri. DLAF arată că nici aceşti bani nu puteau fi utilizaţi în alte scopuri decât construcţia autostrăzii.

DLAF arată că această operaţiune este suspicionată ca fiind o operaţiune de spălare de bani, dar că acest aspect va trebuii stabilit de către procurori.

Tot din banii destinaţi lucrărilor la autostradă Nelu Iordache a plătit un credit de 2,4 milioane lei, dar şi onorarii pentru un notar în valoare de peste 2 milioane lei. DLAF notează şi alte câteva plăţi care variază de la 15.000 lei la câteva sute de mii făcute de Romstrade unor companii, dar care nu au legătură cu construcţia autostrăzii.

"Rezultă că DLAF a identificat plăţi în sumă totală de 1.711.523,74 RON efectuate de SC ROMSTRADE SRL pentru prestaţii (furnizări de materiale, lucrări, servicii) în legătură cu care există indicii că nu au legătură cu obiectul contractului de proiectare şi lucrări încheiat cu CNADNR SA", se mai arată în raport.

Procurorii anticorupţie au făcut, joi, percheziţii la firmele Romstrade şi Blue Air, controlate de de Nelu Iordache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici