Bărbatul reţinut pentru profanarea mormântului părintelui Arsenie Boca va fi internat la psihiatrie

Bărbatul reţinut pentru profanarea mormântului părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, după ce a săpat o groapă peste mormânt, iar apoi a susţinut că a făcut acest lucru pentru a grăbi canonizarea, a fost eliberat, duminică, şi va fi internat într-un spital de psihiatrie din Maramureş.

1406 afișări
Imaginea articolului Bărbatul reţinut pentru profanarea mormântului părintelui Arsenie Boca va fi internat la psihiatrie

Arsenie Boca (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul în vârstă de 45 de ani, din Maramureş, care fusese reţinut pentru 24 de ore pentru profanare de morminte, a fost eliberat, duminică, şi lăsat în grija familiei care îl va interna la un spital de psihiatrie.

Bărbatul a fost scos din arestul Poliţiei municipiului Deva de socrul său şi transportat direct la un spital de psihiatrie din judeţul Maramureş.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Laura Bradu, spunea că un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Maramureş, a fost reţinut pentru 24 de ore pentru profanare de morminte, după ce a fost surprins în timp ce săpa o groapă pe mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop.

La ieşirea din sediul Poliţiei oraşului Haţeg, unde fusese audiat înainte să fie dus în arest, bărbatul a ţinut sub bărbie o icoană cu Iisus Hristos şi a strigat: "Am profanat mormântul ca să fie canonizat! Cel mai mare sfânt al Ardealului e sfântul mare preacuvios părinte Arsenie Boca! Sfântul mi-a poruncit în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh să sap! Preafericite părinte patriarh, convoacă membrii Sinodului de urgenţă pentru că sfântul aştepta să iasă afară din groapă!".

Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei, de care aparţine Mănăstirea Prislop, considerau totul un incident neplăcut.

Ei susţineau că bărbatul a fost observat de paznicul de noapte care făcea turul mănăstirii în timpul cât lăcaşul de cult era închis publicului.

"Un incident neplăcut, nefericit care s-a întâmplat la mormântul părintelui Arsenie Boca, respectiv unul dintre pelerini, după ce pelerinajul s-a terminat, a început să efectueze săpături la mormântul părintelui şi a reuşit să sape zeci de centimetri până a fost surprins de omul de pază", declara purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.

Bărbatul a fugit în pădure şi a fost urmărit de poliţişti, care l-au prins câteva ore mai târziu în parcarea Mănăstirii Prislop, în timp ce aştepta să se deschidă lăcaşul de cult pentru a ajunge în incintă.

"Este un gest cu totul imoral, care nu se cade să se facă la mormântul niciunei persoane pentru că cimitirele şi locurile de înhumare sunt considerate locuri speciale, de aceea avem grijă de mormintele adormiţilor noştri. Cu atât mai mult nu se cuvenea să se întâmple un astfel de incident la mormântul părintelui Arsenie Boca", declara preotul Gabriel Miricescu.

Groapa avea o lungime de 2,4 metri, o lăţime de un metru şi o adâncime de 50 de centimetri. În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, maicile de la Mănăstirea Prislop au refăcut mormântul, astfel că sâmbătă dimineaţa, când s-a deschis mănăstirea, pelerinii s-au putut din nou închina la crucea de la căpătâiul părintelui Arsenie Boca.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 şi nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colţurile ţării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga. Cei mai mulţi credincioşi ajung aici în 28 noiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar şi cu ocazia unor sărbători religioase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici