Bărbatul supranumit "primul alegător al Indiei" a murit la vârsta de 105 ani

  • Cel supranumit "primul alegător al Indiei" a murit la vârsta de 105 ani.
  • Se crede că Shyam Saran Negi a fost prima persoană care a votat atunci când India a organizat primele alegeri generale după ce şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie.
  • De atunci, Negi a votat la fiecare scrutin.
274 afișări
Imaginea articolului Bărbatul supranumit "primul alegător al Indiei" a murit la vârsta de 105 ani

Sursa foto: Twitter

Bătrânul votase cu doar trei zile înainte de a muri sâmbătă, la alegerile pentru Adunarea din statul său, Himachal Pradesh.

Profesorul pensionar este considerat a fi prima persoană care a votat într-o Indie independentă, deoarece statul său a deschis secţiile de votare cu cinci luni mai devreme, în 1951, pentru alegerile din 1952, pentru a evita ninsorile abundente, relatează BBC.

Rezultatul a fost o victorie zdrobitoare a Congresului Naţional Indian, iar Jawaharlal Nehru a devenit primul prim-ministru ales în mod democratic în India, după aproape 100 de ani de dominaţie colonială britanică între 1848 şi 1947.

La începutul acestei săptămâni, oficialii Comisiei Electorale i-au întins covorul roşu Shyam Saran Negi atunci când a votat prin corespondenţă înainte de alegerile din 12 noiembrie.

Presa indiană a relatat că a fost pentru prima dată când Negi nu s-a prezentat la o cabină de vot, alegând să trimită votul prin poştă din cauza unei probleme de sănătate.

Luând cuvântul la un miting electoral sâmbătă, premierul indian Narendra Modi i-a adus un omagiu lui Shyam Saran Negi. Guvernul a declarat că acesta va fi incinerat cu toate onorurile statului în satul său din Kalpa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici