Este oficial: De astăzi intră noile măsuri. Nu mai purtăm mască în aer liber, barurile se închid la ora 24, avem voie la spectacole în aer liber. Lista completă a relaxărilor

  • Nu mai purtăm mască în aer liber şi putem merge la spectacole şi la activităţi sportive, în anumite condiţii.
  • Premierul Florin Cîţu a prezentat ce prevede hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă, cu modificările care intră în vigoare din 15 mai.
5469 afișări
Imaginea articolului Este oficial: De astăzi intră noile măsuri. Nu mai purtăm mască în aer liber, barurile se închid la ora 24, avem voie la spectacole în aer liber. Lista completă a relaxărilor

Sursa foto: Mediafaxfoto

Nu mai purtăm mască în aer liber şi putem merge la spectacole şi la activităţi sportive, în anumite condiţii. Premierul Florin Cîţu a prezentat ce prevede hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă, cu modificările care intră în vigoare din 15 mai. Practic, din lista măsurilor privind relaxarea sunt incluse doar persoanele vaccinate su care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un test rapid nu mai vechi de 24 de ore şi ies din calcul persoanele care au trecut prin boală.

Se elimină restricţiile privitoare la purtarea măştii în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să fie aplicată în continuare în spaţii publice, pieţe, târguri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Se elimină restricţiile privitoare la circulaţia pe timp de noapte a persoanelor.

Se elimină restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21.

Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor în intervalul orar 5 – 24.

Se creează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului.

Participarea va fi, însă, permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membri ai aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane, iar organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private sunt permise numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.

Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea de proiecte finanţate din fonduri europene cu un număr de participanţi de maxim 50 de persoane în interior şi de maxim 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ / localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

Se permite activitatea cu publicul operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi / sau fitness fără a depăşi 50% din capacitatea maximă în judeţele / localităţile unde incidenţa la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 7 mp pentru fiecare persoană.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi / sau fitness fără a depăşi 70% din capacitatea maximă în judeţele / localităţile unde incidenţa la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 4 mp pentru fiecare persoană dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

„Este primul act normativ pe care îl adoptăm prin care începem revenirea la normalitate. Aceste măsuri sunt până la 1 iunie, de la 1 iunie o parte din aceste măsuri vor fi relaxate, dar sunt şi altele şi ele sunt toate prezentate în hotărârea CNSU”, a spus premierul Florin Cîţu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici