Băsescu, despre incidentul în care a fost implicat ministrul Daniel Barbu: Nu trebuie tolerat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referitor la incidentul în care a fost implicat joi seară ministrul Culturii, Daniel Barbu, că "nu trebuie tolerat", menţionând că blocarea maşinii oricărui cetăţean este împotriva legii.

1524 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre incidentul în care a fost implicat ministrul Daniel Barbu: Nu trebuie tolerat

Băsescu, despre incidentul în care a fost implicat ministrul Daniel Barbu: Nu trebuie tolerat (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Blocarea maşinii oricărui cetăţean este împotriva legii, deci şi ministrul se încadrează tot aici, nu pentru că-i ministru nu trebuie -i spargi luneta sau să-i blochezi maşina", a spus şeful statului, într-o emisiune difuzată de B1 TV.

Nouă persoane au fost identificate în urma incidentului de joi seară, din Centrul Istoric, în care opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană au spart luneta maşinii ministrului Daniel Barbu, două dintre acestea au fost audiate, iar celelalte şapte vor fi citate să dea declaraţii.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Emilia Mihai, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că bărbatul care a spart luneta maşinii în care se afla ministrul Culturii şi o altă persoană au fost audiaţi la Secţia 10 Poliţie încă de joi seară, aceştia fiind găsiţi de poliţişti în zona în care s-a produs incidentul. De asemenea, joi seară a fost audiat şi şoferul ministrului Culturii.

Alte şapte persoane care ar fi participat la agresiune urmează să fie citate şi audiate de poliţişti. Totodată, în cursul zilei de vineri urmează să fie audiaţi aproximativ 40 de martori, a precizat Emilia Mihai.

Potrivit anchetatorilor, luneta autoturismului în care se afla ministrul Daniel Barbu a fost spartă de o singură persoană, care s-a urcat pe maşină şi a lovit geamul cu pumnul.

Emilia Mihai a mai spus că faptele celor care l-au agresat pe ministrul Culturii nu a fost încă încadrate legal, urmând ca, împreună cu procurorii, să stabilească pentru ce infracţiuni vor fi cercetaţi aceştia.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, care participa, joi seară, în Club A, în Centrul Vechi al Capitalei, la o dezbatere culturală, a fost huiduit de câteva zeci de protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care au intrat în local şi nu l-au lăsat ulterior să plece, spărgându-i luneta maşinii.

Daniel Barbu a participat, joi seară, la evenimentul "Cafeneaua critică", de la ora 19.00, în Club A. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Oficiali din Poliţia Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul infracţiunii de distrugere, nu se pot face cercetări decât în urma unei plângeri a proprietarului autoturismului avariat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.

El a precizat, la Antena 3, că a fost informat de către şeful Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) şi reprezentanţii Jandarmeriei despre această agresiune şi că a discutat imediat cu ministrul, care "este bine".

Premierul a mai afirmat că, într-o societate care trebuie să accepte diversitatea opiniilor, el nu-i consideră duşmani pe cei care protestează paşnic împotriva Guvernului şi nici nu ar accepta ca cineva să intervină violent împotriva acestora.

"Faptul însă ca un ministru, care are o anumită opinie şi care foarte greu stârneşte o dorinţă de agresiune, să fie agresat este inacceptabil", a adăugat Ponta.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici