Băsescu despre revenirea salariilor pentru bugetari la nivelul anterior: În niciun caz nu e populism

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că decizia de revenire a salariilor la nivelul anterior tăierilor nu a fost luată din populism, ci deoarece s-au îndeplinit condiţiile stabilite.

400 afișări
Imaginea articolului Băsescu despre revenirea salariilor pentru bugetari la nivelul anterior: În niciun caz nu e populism

Băsescu despre revenirea salariilor pentru bugetari la nivelul anterior: În niciun caz nu e populism (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Întrebat pe tema declaraţiilor făcute privind revenirea la nivelul salarial anterior pentru bugetari, preşedintele a spus la ProTV că anunţul făcut nu a fost "în niciun caz din populism".

"Dar toţi trebuie să participăm la o guvernare responsabilă, iar mesajul meu nu putea fi decât responsabil. Un preşedinte care şi-a asumat măsuri de austeritate, iar când s-au îndeplinit condiţiile nu cere relaxarea lor, poate fi considerat un preşedinte care a minţit poporul", a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a prezentat şi argumente în sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior.

Preşedintele a arătat că, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, numărul salariaţilor în sectorul public era, în aprilie 2009, de 1.396.129, iar în ianuarie anul acesta de 1.196.067.

"Deci, de la intrarea în acord, s-a produs o reducere cu 200.000 de salariaţi în sectorul bugetar", a spus preşedintele.

El a mai explicat că, în 2009, "anvelopa salarială, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era să ajungem la 7% din PIB".

"Am atins 7%, de fapt, cu acurateţe 6,94%, la sfârşitul anului trecut. Deci condiţiile de revenire s-au îndeplinit la 31 decembrie. În numele prudenţei, şi Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu au zis: «Discutăm după primul trimestru, să vedem ce se întamplă». Dar parametrii conveniţi cu fondul s-au atins", a spus preşedintele.

"Ca şef al statului, eu nu pot să mint că nu s-au îndeplinit condiţiile de revenire a salariilor. Şi eu cred că niciun guvernant nu îşi permite", a spus preşedintele.

Totodată, el a subliniat că nu a luat decizia revenirii la salariile anterioare pentru bugetari, ci doar a cerut Parlamentului şi Guvernului să analizeze posibilitatea revenirii acestora la nivelul anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici