Băsescu: E anormal ca procurorii să ceară arestări preventive iar judecătorii să ia decizii contrare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la bilanţul Ministerului Public că i se pare anormal faptul că de multe ori se întâmplă ca procurorii să ceară arestări preventive iar judecătorii să dea decizii contrare menţionând că această stare de fapt ar trebui reglementată la nivelul CSM.

12 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E anormal ca procurorii să ceară arestări preventive iar judecătorii să ia decizii contrare

Băsescu: E anormal ca procurorii să ceară arestări preventive iar judecătorii să ia decizii contrare

Băsescu a menţionat că deşi atât procurorii cât şi judecătorii lucrează cu aceleaşi legi, cu aceleaşi coduri şi de multe ori propunerile procurorilor de arestare preventivă sunt refuzate de judecători, fapt care, în opinia preşedintelui, crează în opinia publică o imagine distorsionată a justiţiei.

Băsescu a spus că din cauza acestei stări de fapt se pare că procurorii sunt hotărâţi să lupte cu presupuşii traficanţi sau violatori, iar judecătorii sunt cei care îi pun în libertate.

"Oamenii nu înţeleg că a nu-l aresta preventiv ( pe presupusul infractor - n.r.) nu înseamnă că nu e vinovat", a spus Băsescu menţionând că de multe ori avocaţii declară presei că clientul lor nu este vinovat din moment ce judecătorul a decis să respingă solicitarea de arestare preventivă.

Băsescu a ţinut să sublinieze că astfel de declaraţii sunt un mijloc de presiune asupra procurorilor.

El a spus că strict din punctul său de vedere, şi nu ca o indicaţie adresată justiţiei, este inadmisibil să laşi în libertate presupuşii membrii a unei reţele de traficanţi sau un presupus violator.

Sublinind din nou că acesta este doar punctul său de vedere Băsescu a spus că această situaţie, legată de arestările preventive trebuie armonizată la nivelul CSM.

Băsescu: Parchetele de pe lângă Curţile de Apel să preia din dosarele parchetelor inferioare

Preşedintele Băsescu a făcut un apel către parchetele de pe lângă Curţile de Apel să preia, dacă este cazul, din numărul mare de dosare gestionat de parchetele inferioare, care se confruntă cu probleme legate de numărul mic de procurori.

Înainte de discursul şefului statului, la şedinţa de bilanţ a vorbit procurorul general Codruţa Kovesi care a solicitat acelaşi lucru.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu, a rugat şefii Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel să înţeleagă solicitarea procurorului general.

El a declarat că există Parchete de pe lângă Curţi de Apel care preiau dosare de la structurile inferioare, în cazul în care acestea se confruntă cu un volum mare de muncă în condiţii de personal insuficient şi de asemenea că există alte Parchete care refuză să se implice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici