Băsescu: Firmele olandeze să nu mai exporte flori pe firme fantomă din România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că "războiul lalelelor" este o exagerare, precizând că România are o bătălie cu evaziunea fiscală şi a cerut firmelor olandeze să nu mai exporte flori firmelor fantomă din România.

602 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Firmele olandeze să nu mai exporte flori pe firme fantomă din România

Băsescu: Firmele olandeze să nu mai exporte flori pe firme fantomă din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o exagerare (războiul florilor - n.r.). Nu are nicio legătură. România are o bătălie cu evaziunea fiscală, iar, se pare din datele pe care le am, au depistat vreo trei firme care nu existau şi care erau destinatarii florilor. Nu mai intru în alte detalii - ce fac pe la laboratoare, dar şi Olanda trebuie să ştie că România este angajată într-o bătălie necruţătoare, indiferent care sunt costurile, împotriva evaziunii fiscale, mai ales împotriva evaziunii transcomunitare, care are originea în statele UE, cu finalizare în detrimentul bugetului României. Olanda trebuie să înţeleagă acest lucru. Nu a fost niciun abuz, s-au urmat toate procedurile europene şi, la fel cum am avut perioade când opream în frontieră alte mărfuri, acum s-a întâmplat de a venit rândul florilor", a declarat Traian Băsescu la TVR1.

El a mai spus, referitor la declaraţia ministrului olandez al Imigrării că acesta este un motiv în plus pentru ca aderarea României la Schengen să fie blocată, că acesta trebuie "să încerce să convingă şi firmele olandeze să nu mai exporte pe firme fantomă din România".

"Sigur, orice li se pare în plus. Probabil, pentru ministrul Imigrării din Olanda, dacă sunt mărfuri de contrabandă cu provenienţă din Olanda trebuie să intre, iar altfel România să-şi pună ordine în frontiere. Lupta împotriva evaziunii şi a contrabandei nu este o invenţie de acum", a mai spus şeful statului român.

"Pot să vă spun că se vor lua măsuri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda, vin şi din Polonia, şi din Ungaria şi de peste tot. (…) Domnii guvernanţi din Olanda trebuie să ştie că România este angajată într-o bătălie şi împotriva drogurilor. Şi se ştie că avem diferenţe de legislaţie. În Olanda sunt legalizate o parte din droguri. Noi am interzis etnobotabicele… Deci trebuie să fim atenţi într-un fel sau altul, pentru că nu avem legislaţiile egale", a conchis Băsescu.

Ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, consideră că blocarea transporturilor de flori din Olanda în vămile româneşti este un motiv în plus pentru menţinerea României în afara spaţiului Schengen, relatează publicaţia AD, citată de Radio Olanda în pagina online.

Potrivit sursei citate, disputa dintre Olanda şi România pe tema transporturilor de flori devine cunoscută ca "Războiul Lalelelor". Transporturi de flori, bulbi şi seminţe din Olanda au fost împiedicate să intre în România, autorităţile afirmând că se tem de prezenţa unei "bacterii periculoase".

Ziarul notează că aceste controale stricte au fost introduse la numai o zi după ce Guvernul olandez a decis să blocheze intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Creştin-democraţii şi Partidul Libertăţii au cerut autorităţilor de la Bruxelles să ia măsuri împotriva Bucureştiului.

De asemenea, ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, consideră că blocarea transporturilor de flori din Olanda în vămile româneşti este un motiv în plus pentru menţinerea României în afara spaţiului Schengen.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, marţi, că, în urma verificărilor, au fost descoperite unul sau două transporturi de bulbi din Olanda neînsoţite de paşaport fitosanitar, el precizând că acestea vor fi distruse şi că există şi suspiciuni de evaziune fiscală.

"La câteva verificări s-a descoperit un transport care nu a fost însoţit de paşaportul fitosanitar, care e obligatoiu. Sunt şi constatări ale Gărzii Financiare legate de elemente de evaziune fiscală. Cea mai importantă problemă e această descoperire, în ghilimele, a unu sau două transporturi cu probleme de legalitate. Niciun transport de plante vii, de material biologic nu poate fi făcut fără paşaportul fitosanitar. Tot ce este nelegal se distruge", a spus Tabără.

El a precizat că se aşteaptă ca rezultatul analizelor bulbilor olandezi să apară marţi seară sau miercuri dimineaţă, având în vedere că acestea au început marţi dimineaţă.

Tabără a arătat că orice transport de bulbi care mai vine va fi supravegheat, iar supravegherea va continua până când pericolul va dispărea.

Solicitat să comenteze faptul că politicienii olandezi fac legătura între ceea ce se întâmplă cu trasporturile de bulbi şi decizia Olandei privind Schengen, Tabără a spus că nu este impresionat. "Nu vreau să leg o chestiune profesională, de protecţie, de ce declară parlamentarii olandezi, nu mă impresionează. Nu suntem cu nimic mai prejos decât oricare ţară membră a UE. Avem dreptul să ne apărăm atunci când avem informaţii că s-ar putea - chiar dacă s-ar putea - pentru că avem acest caz de anul trecut cu cartoful şi pentru care plătim compensaţii anul acesta", a spus Tabără.

Cincisprezece tiruri cu seminţe şi flori din Olanda au fost verificate în patru zile, 12 dintre ele fiind confiscate şi alte trei returnate furnizorului din Olanda, a informat, luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici