Băsescu militarilor din Afganistan: Acasă lucrurile încep să iasă din dificultăţile crizei economice

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi, la o videoconferinţă cu comandanţii militarilor români din teatrele de operaţii din Afganistan, cărora le-a transmis "La mulţi ani!" şi le-a spus că "acasă lucrurile încep să iasă uşor-uşor din dificultăţile crizei economice".

67 afișări
Imaginea articolului Băsescu militarilor din Afganistan: Acasă lucrurile încep să iasă din dificultăţile crizei economice

Băsescu militarilor din Afganistan: Acasă lucrurile încep să iasă din dificultăţile crizei economice (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Vă rog să-mi permiteţi să vă transmit dumneavoastră, militarilor din subordine, domnului colonel Orţan, domnului colonel Toma şi căpitanului Petrescu, la mulţi ani şi multă sănătate. Vreau să vă mulţumesc pentru modul în care vă desfăşuraţi misiunea la Qalat şi să vă asigur că încercăm să fim aproape de dumneavoastră nu numai cu sufletul, dar şi asigurându-vă o bază materială suficientă pentru a vă îndeplini misiunea", le-a spus Traian Băsescu comandanţilor militarilor români din sudul Afganistanului.

El a adăugat că "acasă, în general, lucrurile încep să iasă uşor-uşor din dificultăţile crizei economice".

Şeful statului le-a mai spus că exigenţele cele mai mari pe care le are la militarii români din teatrele de operaţiuni este să-şi îndeplinească misiunea şi să se întoarcă toţi acasă.

"Sigur, incidentele şi pierderile sunt aproape inevitabile într-un teatru de război de tipul Afganistan, dar marea mea rugăminte la dumneavoastră este legată de grija pentru oameni. Când vorbesc cu dumneavoastră mă gândesc la perioada când eram comandant de navă şi aveam o singură grijă majoră, care răspundea la două comandamente: nava şi echipajul", a afirmat preşedintele.

La rândul său, comandantul Batalionului 280 Infanterie şi al contingentului românesc dislocate în sudul Afganistanului, lt.col. Iuri Tănase, a afirmat că militarii au sărbătorit Ziua Naţională a României prin executarea misiunilor şi printr-un act specific reprezentat de dezvelirea unei troiţe închinate celor 11 militari români decedaţi în Afganistan.

"Starea morală şi de sănătate a militarilor români dislocaţi cu preponderenţă în provincia de sud a Afganistanului este bună şi permite desfăşurarea misiunilor specifice. Militarii s-au adaptat bine la schimbările permanente ale situaţiei de securitate. Starea de operativitate a tehnicii echipamentelor este bună şi permite desfăşurarea misiunilor planificate", a declarat lt.col. Iuri Tănase.

Totodată, el l-a informat pe şeful statului despre situaţia din teatrul de operaţiuni.

"Situaţia de securitate în Afganistan se menţine instabilă. Insurgenţii încearcă să câştige controlul politic şi militar al ţării, prin executarea de atacuri cu dispozitive explozive şi armament uşor de infanterie, precum şi prin acţiuni de intimidare a unor personalităţi importante din instituţiile guvernamentale afgane. Batalionul 280 Manevră execută misiuni specifice contra-insurgenţă în parteneriat cu forţele de securitate afgane. (...) Misiunile desfăşurate de militarii români în cooperare cu forţele de coaliţie au asigurat limitarea sau neutralizarea insurgenţilor în aria de responsabilitate", a mai spus lt. col. Tănase.

Preşedintele Băsescu s-a interesat şi de colaborarea militarilor români cu soldaţii americani, aflaţi sub comandă românească, el fiind asigurat că această cooperare este "foarte bună".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici