Băsescu nu e de acord cu referendumul. CGMB va discuta în şedinţă anularea acestuia

Preşedintele Traian Băsescu le-a explicat primarilor de sector lipsa de finalitate juridică a referendumului local, care ar duce la riscul ca atunci când se va dori consultarea bucureştenilor pe probleme reale, aceştia să nu vină la vot.

920 afișări
Imaginea articolului Băsescu nu e de acord cu referendumul. CGMB va discuta în şedinţă anularea acestuia

Băsescu nu e de acord cu referendumul. CGMB va discuta în şedinţă anularea acestuia (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Preşedintele Traian Băsescu a explicat primarilor prezenţi lipsa de finalitate juridică a referendumului local ce urma să aibă loc în data de 26 iunie, precum şi riscul ca prin organizarea unor astfel de consultări publice fără consecinţe juridice, instituţia referendumului să se decredibilizeze în faţa populaţiei. Exista, de asemenea, riscul ca în momentul în care se va dori consultarea bucureştenilor, iar rezultatul să aibă în mod real consecinţe juridice, populaţia să nu se mai prezinte la urne", infromează Prefectura Capitalei, într-un comunicat.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a participat şi el la întâlnirea convocată de Traian Băsescu, cu primarul general şi primarii de sector, pe tema referendumului local din 26 iunie.

"În urma opiniilor exprimate de preşedintele României, factorii politici decidenţi de la nivelul Capitalei au hotărât, în unanimitate, abrogarea Hotărârii Consiliului General prin care s-au stabilit data şi temele referendumului de la sfârşitul lunii iunie", potrivit sursei citate.

Acesta va fi organizat la o dată ulterioară şi va avea ca subiecte dezvoltarea zonei metropolitane Bucureşti - Ilfov, iar opinia exprimată de bucureşteni în acest sens va fi obligatorie pentru legislativ.

O şedinţă a CGMB a fost convocată vineri, la ora 18.00, în care se va discuta despre anularea referendumului din Capitală, programat pentru 26 iunie, urmare a întâlnirii de dimineaţă de la Primăria Generală la care a participat preşedintele Traian Băsescu.

La această concluzie s-a ajuns, vineri dimineaţă, la întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu, primarul general Sorin Oprescu, primarii sectoarelor Capitalei şi liderii de grup ai partidelor politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Anunţul a fost făcut de primarii Cristian Poteraş, Neculai Onţanu, Cristian Popescu Piedone şi Andrei Chiliman, la ieşirea din sediul Primăriei Generale.

Întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu şi primarii sectoarelor Capitalei pe tema referendumului s-a încheiat a durat aproximativ o oră. Şeful statului nu a făcut declaraţii la plecarea de la sediul Primăriei Capitalei.

El a făcut însă o scurtă declaraţie la sosire: "Vreau să văd care-i finalitatea lui. Nu trebuie descreditată ideea de referendum, asta este foarte important".

Potrivit unui comunicat al PMB, întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu, primarii de sectoare şi reprezentanţii partidelor politice din CGMB, pe tema referendumului din Bucureşti, a avut loc la solicitarea şefului statului.

Refrendumul pentru Legea Capitalei ar fi urmat să fie organizat în 26 iunie.

Consilierii generali au votat, în 23 mai, proiectele de hotărâre privind organizarea referendumului pentru Legea Capitalei în 26 iunie, cu cele două întrebări propuse de PDL, bugetul alocat fiind de zece milioane de lei.

Întrebările la care urmau să răspundă bucureştenii sunt: "Vă doriţi o Capitală cu şapte administraţii controlată de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi "Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal asemenea primarilor de sector?".

USL propusese două întrebări, respectiv "Sunteţi de acord ca primarul general să fie ales de CGMB?" şi "Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale de sector?". Acest amendament a fost respins.

În 19 mai, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că nu este nevoie de realizarea unui referendum în Bucureşti, precizând că s-a exagerat şi că Parlamentul este cel care decide dacă se desfiinţează sectoarele Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici