Băsescu: Poliţia, Jandarmeria,SRI, în alertă zero privind supravegherea corectitudinii referendumului

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că Poliţia, Jandarmeria şi SRI sunt "în alertă de gradul zero" cu privire la supravegherea corectitudinii referendumului şi a menţionat că Autoritatea Electorală Permanentă a achiziţionat softul care permite depistarea votului multiplu.

970 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Poliţia, Jandarmeria,SRI, în alertă zero privind supravegherea corectitudinii referendumului

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am încredere în Poliţie şi Jandarmerie, SRI, care sunt datoare să vegheze la respectarea Constituţiei şi actelor constituţionale, iar referendumul este un act constituţional. (...) Toate instituţiile acestea sunt în alertă de gradul zero", a declarat Băsescu, vineri, la B1 TV.

El a spus totodată că face un apel către conducerea USL să dea instrucţiuni primarilor din mediul rural să se oprească din colectarea de buletine de identitate ale cetăţenilor sau din întocmirea listelor cu coduri numerice personale prin care s-ar pregăti fraudarea votului.

"Sunt judeţe cum ar fi Teleorman, Vrancea, Constanţa, Olt, unde parcă vor cu tot dinadinsul să fie prinşi în flagrant. Şi li se va întâmpla dacă nu se opresc. Este păcat ca nişte primari să intre în belele. (...) Conducerea USL să dea instrucţiuni, să terminaţi cu toate prostiile, sunt deja cunoscute, au făcut atâta zgomot că şi instituţiile şi PDL ştiu la ce să se aştepte", a spus Băsescu.

El a subliniat că, pentru ca rezultatul referendumului să fie corect, trebuie "să fie coincidenţă totală între numărul de buletine din urne şi numărul celor veniţi la vot", iar Autoritatea Electorală Permanentă a achiziţionat softul care permite înscrierea CNP-urilor votanţilor în baze de date şi depistarea votului multiplu.

De asemenea, Băsescu a spus că, chiar dacă softul AEP va depista abia după două-trei săptămâni pe cei care au votat de mai multe ori, cu mult după ce Curtea Constituţională va valida rezultatul referendumului, tot se va ridica problema de legalitate cu privire la desfăşurarea votului şi vor fi sancţionaţi cu închisoare de la doi la cinci ani cei care comit această infracţiune.

Preşedintele suspendat a avertizat şi că au venit mai mulţi jurnalişti străini pentru a observa referendumul ca la orice scrutin din ultimii ani, iar România ar deveni o ţară închisă dacă în presa internaţională se va scrie despre o fraudare a votului. "Doamne fereşte ca luni să avem titluri în presa internaţională de genul «referendum fraudat». Va fi dezastrul cel mare al României", a mai spus Băsescu.

Anterior, în declaraţia de presă susţinută vineri seară la sediul de campanie, preşedintele suspendat a cerut conducerii USL să respecte spiritul de fair-play al Jocurilor Olimpice care se deschid în această seară şi să se oprească din "tentativa de fraudare a referendumului".

Băsescu a enumerat din nou argumentele pentru care consideră că desfăşurarea votului pe 29 iulie a fost stabilită "fără scrupule" de către guvernarea USL: prelungirea programului de votare în intervalul orar 7.00-23.00, neevidenţierea separată în procesele verbale a listelor suplimentare de votanţi, ceea ce face imposibilă detectarea votului multiplu, faptul că nu se stabileşte numărul ştampilelor dintr-o secţie de vot, lipsa din procesele verbale a unei menţiuni despre starea sigiliilor la deschiderea urnelor, diminuarea capacităţii de contestare a neregulilor prin faptul că nu au mai fost create birouri electorale comunale şi orăşeneşti, ci numai judeţene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici