Băsescu respinge legea care permite salariaţilor Loteriei Române să participe la profitul net

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului, luni, reexaminarea unei legi prin care se dă posibilitatea salariaţilor Loteriei Române să participe la profitul net al companiei, prin repartizarea unei cote de 10% din profitul contabil, susţinând că prevederea nu este oportună.

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu respinge legea care permite salariaţilor Loteriei Române să participe la profitul net

Băsescu respinge legea care permite salariaţilor Loteriei Române să participe la profitul net

Şeful statului a trimis Parlamentului, luni, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2001 privind repartizarea profitului Companiei Naţionale "Loteria Română" S.A.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, şeful statului menţionează în cererea de reexaminare că prin actul normativ se dă posibilitatea salariaţilor Companiei Naţionale "Loteria Română" S.A. ca, începând cu exerciţiul financiar al anului 2009, să participe la profitul net al companiei, prin repartizarea unei cote de 10 la sută din profitul contabil, rămas după deducerea impozitului pe profit.

Băsescu subliniază că Loteria Română este o societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat, având ca obiect de activitate exploatarea exclusivă a jocurilor de noroc tip loto, expres, pronosport, loz în plic şi "instant lottery".

"Această activitate tip monopol asigură o sursă permanentă de venituri, precum şi realizarea de către companie a unui profit considerabil. În prezentul context, consider că modificarea legislativă adusă nu este oportună. Legea nu conţine o fundamentare a modificărilor aduse. Pentru o decizie corectă, consider că este necesar să se cunoască cuantumul profitului realizat de Compania Naţională Loteria Română S.A. în ultimii ani, precum şi situaţia personalului acestei companii pentru a se putea stabili ceea ce presupune repartizarea către salariaţi a unei cote de 10 la sută din profitul contabil, rămas după deducerea impozitului pe profit", scrie preşedintele.

El afirmă şi că motivarea iniţiatorilor acestei legi, conform căreia "prin prezenta propunere legislativă se va realiza eliminarea caracterului discriminatoriu aplicat Companiei Naţionale Loteria Română S.A. şi alinierea acestei companii la schema general valabilă pentru toţi ceilalţi agenţi economici din economia naţională, în ceea ce priveşte participarea salariaţilor la profitul net al companiei, prin repartizarea unei cote de până la 10% din profitul net..." nu este "pe deplin sustenabilă deoarece Loteria Română desfăşoară o activitate monopol de stat, fără a avea concurenţă pe piaţă".

"Potrivit art. 26 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, contribuţia de asigurări sociale nu se datorează asupra sumelor reprezentând participarea salariaţilor la profit. Aşadar, impozitarea acestor categorii de venituri urmează un regim fiscal diferit faţă de celelalte venituri din salarii, acest lucru determinând o contribuţie mai mică la bugetul asigurărilor sociale de stat şi, în consecinţă, diminuarea veniturilor bugetare", scrie şeful statului în cerere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici