Băsescu se întâlneşte marţi cu partidele, grupurile parlamentare, sindicatele, patronatele

Preşedintele Traian Băsescu se va întâlni, marţi, la Parlament, cu reprezentanţii Guvernului, partidelor şi grupurilor politice parlamentare, grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional.

39 afișări
Imaginea articolului Băsescu se întâlneşte marţi cu partidele, grupurile parlamentare, sindicatele, patronatele

Băsescu se întâlneşte marţi cu partidele, grupurile parlamentare, sindicatele, patronatele (Imagine: Mediafax Foto)

Întâlnirea este programată la ora 11.00, la Palatul Parlamentului.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, duminică, după întâlnirea cu sindicatele, că a convenit cu liderii centralelor sindicale formarea unui grup de analiză.

"În ceea ce priveşte înţelegerile de astăzi (duminică - n.r.) cu sindicatele, ele vizează în primul rând o participare a tuturor la soluţionarea problemelor actuale şi de perspectivă ale României. Din acest motiv, am răspuns pozitiv solicitării sindicatelor de a se constitui un grup pe care-l putem numi oricum, un grup de analiză, la care să participe Guvern, sindicate, patronat, reprezentanţi ai partidelor parlamentare şi Preşedinţia României şi, împreună, în următoarele şase luni, să găsim soluţii pentru a cheltui mai bine şi mai eficient începând cu 1 ianuarie 2011", a spus Băsescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat luni că liberalii se vor prezenta la întâlnirea de marţi a sindicatelor şi patronatelor cu partidele reprezentanţii Guvernului şi ai Preşedinţiei, pentru că este o discuţie cerută de sindicalişti.

Întrebat dacă PNL va participa la această întâlnire, Antonescu a răspuns: "Da, pentru că este vorba despre prezenţa patronatelor şi sindicatelor, care doresc această discuţie. Sigur că vom merge acolo şi ne vom spune punctul de vedere".

Liderul PSD Victor Ponta a anunţat luni, după BPN, că formaţiunea sa nu va da curs invitaţiei preşedintelui Traian Băsescu de a participa la o întâlnire, marţi, întrucât nu doreşte ca, prin prezenţă, să gireze nişte măsuri economice cu care nu este de acord.

"Nu vom merge la întâlnirea la care am fost invitaţi de preşedintele Traian Băsescu. Este o invitaţie inutilă şi neserioasă din moment ce toate deciziile au fost adoptate, au fost comunicate joi de preşedintele Traian Băsescu, iar azi delegaţia FMI deja pleacă din România cu acele angajamente de tăieri de pensii, salarii şi ajutoare speciale", a spus Ponta.

Liderul PC, Daniel Constantin, a declarat luni că partidul său va participa la întâlnirea sindicatelor şi patronatelor cu partidele, Guvernul şi Preşedinţia, precizând că PC va pleca de la discuţii dacă se va încerca transferul de responsabilitate pentru situaţia actuală asupra grupului de analiză.

Acţiunile comune de protest ale confederaţiilor sindicale prevăd pichetarea Guvernului şi Preşedinţiei, începând de miercuri până în 19 mai, miting de amploare în 19 mai şi declanşarea grevei generale din 25 mai, au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Sursele citate au precizat că acţiunile de protest ale confederaţiilor sindicale au fost stabilite de principiu, acestea urmând să fie finalizate după consultarea cu liderii din teritoriu şi în funcţie de rezultatele întâlnirii de marţi, de la Palatul Parlamentului, a structurii de criză.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici