Băsescu: Trebuie eliminate inechităţile din sectorul public, prin raporturi corecte de salarizare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi în faţa Parlamentului că trebuie eliminate inechităţile din sectorul public printr-o lege care să stabilească raporturile corecte de salarizare între diferitele categorii de bugetari, iar austeritatea să fie pentru toată lumea.

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trebuie eliminate inechităţile din sectorul public, prin raporturi corecte de salarizare

Băsescu: Trebuie eliminate inechităţile din sectorul public, prin raporturi corecte de salarizare (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a criticat în Parlament "risipa resurselor" şi "administrarea ineficientă" a fondurilor deja existente în sisteme precum cel sanitar şi cel de educaţie.

"Sistemul de educaţie şi sistemul sanitar sunt încă nefinanţate corespunzător. Dar, înainte de a vorbi despre subfinanţare, ar trebui să ne asigurăm că resursele existenţe sunt corect utilizate. Mare parte din resurse se găsesc în interiorul sistemelor şi nu este nevoie decât de o onestă realocare a acestora", a spus Băsescu.

Şeful statului a apreciat drept "inadmisibil" faptul că în ultimii zece ani alocarea bugetară pentru sistemul sanitar a crescut de aproximativ patru ori, iar calitatea serviciilor nu s-a îmbunătăţit.

"Guvernul trebuie să continue reforma acestor sisteme, să descentralizeze, să optimizeze, să redimensioneze şi să clasifice unităţile de învăţământ şi cele sanitare să ajungă acolo unde putem avea performanţe. Altfel, nu vom face decât să risipim resurse fără a avea rezultate", a spus preşedintele.

"Trebuie eliminate inechităţile din sectorul public printr-o lege care să stabilească raporturile corecte de salarizare între diferitele categorii de bugetari. Iar, dacă astăzi discutăm despre austeritate, atunci ea trebuie să fie pentru toţi", a mai spus Băsescu.

El a apreciat totodată că trebuie reduse cheltuielile sociale. Preşedintele a spus că 46% din veniturile bugetului de stat "merg pe programele de asistenţă socială, pe toată asistenţa socială, inclusiv pensii, iar 30% pe salariile sectorului bugetar".

"Deci 76 % din veniturile sistemului bugetar se duc în cele două zone de plăţi bugetare - asistenţă socială şi salarii pentru aparatul bugetar. Cu ce se mai pot face investiţii? Cu ce se mai pot face cheltuieli materiale pentru sănătate, pentru educaţie, pentru interne, pentru Ministerul Apărării", a comentat el.

"O analiză atentă arată că nu avem atât de multă sărăcie în România cât avem nemuncă şi abuzuri în sistem. Constatările Ministerului Muncii din ultima perioadă, cu mii de pensionaţi fără justificare (...) sunt relevante", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici