Bazac a prezentat CNSU Planul naţional în caz de pandemie

Ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, a informat, vineri, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă despre Planul naţional privind măsurile specifice în caz de pandemie, gradul de severitate al acesteia fiind "ponderat", potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

23 afișări
Imaginea articolului Bazac a prezentat CNSU Planul naţional în caz de pandemie

Bazac a prezentat CNSU Planul naţional în caz de pandemie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bazac a precizat măsurile specifice în domeniul sanitar privind virusul AH1N1, situaţia epidiomiologică la nivel mondial, european şi din România, precum şi măsuri care ţin de garantarea securităţii naţionale, demnitarul subliniind faptul că la noi în ţară nu există o transmitere a bolii la nivelul comunităţii.

Ministrul a anunţat că vor fi distribuite măşti pentru poliţiştii de frontieră şi personalul medical care vin în contact cu persoane din Statele Unite, Canada şi Mexic, ţări afectate mai grav de virusul AH1N1.

Totodată, ministrul a prezentat situaţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii comunicată în cursul serii de joi.

Bazac a subliniat importanţa măsurilor de igienă şi faptul că viaţa trebuie să decurgă normal.

După ce a anunţat trecerea la faza şase de alertă pandemică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile recomandă în pandemie achiziţionarea medicamentelor antivirale specifice pentru tratamentul a minimum 25 la sută din populaţia ţării şi vaccinarea a cel puţin 35 la sută din populaţie, din care cinci la sută din sistemul public.

Pandemie înseamnă înregistrarea unui număr de îmbolăviri din două ţări vecine de pe două continente, a spus Bazac.

Măsurile specifice instituite de Ministerul Sănătăţii pentru implementarea Planului naţional de intervenţie în pandemia de gripă vizează achiziţionarea medicamentelor antivirale specifice pentru tratamentul a minimum 25% din populaţia ţării, în conformitate cu recomandările OMS şi Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC), a reactivilor şi materialelor sanitare necesare pentru diagnosticul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul gripal AH1N1, precum şi a vaccinului gripal necesar pentru imunizarea a minim 35% din populaţie.

De asemenea, planul naţional prevede asigurarea fondurilor necesare pentru producţia vaccinului gripal sezonier de către producătorul naţional Institutul Cantacuzino, pentru producţia vaccinului gripal cu tulpina pandemică de către acelaşi producător, cât şi a fondurilor necesare pentru achiziţionarea unei cantităţi suplimentare de vaccin gripal cu tulpina pandemică de la producătorii internaţionali, a explicat Bazac.

Prin planul naţional în caz de pandemie trebuie achiziţionate, de asemenea, echipamente de protecţie pentru personalul de intervenţie şi populaţia generală, cum ar fi măşti de unică folosinţă pentru personalul serviciilor medicale şi al serviciilor publice cu contact permanent şi apropiat cu publicul, măşti de unică folosinţă pentru populaţia generală, mănuşi de unică folosinţă pentru personalul serviciilor medicale şi al serviciilor publice cu contact permanent şi apropiat cu publicul, halate de protecţie personală şi alte echipamente.

"Totuşi, în acest moment nu se pune probleme ca oamenii să poarte măşti sau mănuşi de protecţie", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Planul prevede, totodată, achiziţionarea echipamentelor necesare secţiilor de terapie intensivă pentru pacienţii critici, cu probleme respiratorii şi disfunctionalităţi pluriorganice, dar şi a ambulanţelor pentru transportul special al pacienţilor infecto-contagioşi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă evitarea trecerii la măsuri extreme, cum sunt închiderea graniţelor sau restricţiile în circulaţia persoanelor.

"Nu este nevoie să închidem frontierele şi să restricţionăm circulaţia oamenilor. Este suficient să respectăm măsurile minime de igienă, pe care le voi citi zilnic,", a subliniat ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici