Bazac anunţă controale în spitalele care fac excese la cheltuieli

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, miercuri, că o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Direcţiei de Sănătate Publică vor face controale în 41 de spitale în care sunt "excese" care introduc diverse modalităţi de plată în plus, cum ar fi bani pentru analize.

11 afișări
Imaginea articolului Bazac anunţă controale în spitalele care fac excese la cheltuieli

Bazac anunţă controale în spitalele care fac excese la cheltuieli (Imagine: Mediafax Foto)

"Guvernul anterior a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a plătit toate datoriile spitalelor până la sfârşitul lui 2005. Acum, furnizorii reclamă datorii din 2005, care sunt de fapt arierate. Acestea nu vor fi plătite niciodată pentru că intră în resposabilitatea managerilor”, a precizat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus că în această situaţie sunt 41 de spitale care fac excese şi care au introdus diverse modalităţi de plată în plus, prin care sunt ceruţi bani pentru analize de la pacienţii care îşi cumpără medicamentele şi diverse materiale sanitare.

Totodată, ministrul a mai spus că, până în 3 iulie, toate cheltuielile spitalelor vor fi puse pe portal, astfel încât, în orice moment, vor putea fi văzute cheltuielile unităţilor sanitare de către orice persoană interesată de acest lucru. "În 3 iulie, cifrele vor fi îngheţate", a mai spus Bazac

El a precizat, de asemenea, că, pentru evaluarea managerilor, va introduce noi criterii de evaluare, astfel că, pe lângă indicatorii bazaţi pe mortalitate şi morbiditate, va fi introdus un criteriu nou care va ţine cont de datoriile unităţilor sanitare mai vechi de doi ani.

Potrivit lui Bazac, situaţia unităţilor sanitare nu este încă în pericol, întrucât a obţinut o suplimentare de fonduri de la Ministerul Finanţelor pentru plata salariilor.

El a ţinut să precizeze că o nouă ordonanţă de urgenţă "va aşeza la conducerea spitalelor clinice universitare medici, cadre didactice universitare".

Ministrul a adăugat că va fi făcută o evaluare a unităţilor sanitare împreună cu DSP în privinţa pregătirii conducerii unităţilor sanitare. "Spitalele clinice universitare vor fi conduse de către cadre didactice universitare, adică de către medici", a precizat Bazac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici