Video Bazac: Nu mi-am dorit să fiu ministru

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, spune, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că se simte realaxat şi neinhibat în ceeea ce face, pentru că nu şi-a dorit acest post şi anunţă pentru luna martie o "scădere puternică" a preţurilor la medicamente.

28 afișări

Rep.: Cât credeţi că veţi rămâne ministru al Sănătăţii ?

I.B.: Mi-e greu să spun. Nu cred că este important cât eşti ministru, ci ce rămâne după ce nu mai eşti ministru. Nu sunt legat foarte tare de acest scaun. Cred că am posibilitatea să încep un anumite tip de reforme, pe care alţii nu au avut curajul să le facă. Nu am niciun fel de stres, dacă se va decide să nu mai fiu ministrul Sănătăţii. Am unde să lucrez. Revin de unde am plecat.

Rep.: Când veti aduce în România Ferrari California?

I.B.: Este deja în garajul de la Forza Rossa de trei săptămâni şi lansarea probabil cam peste trei săptămâni.

Rep.: Ce vă doriţi pentru sistem azi?

I.B.: Îmi doresc foarte mult să pot aduce concurenţa în sistem.

Am trei deziderate importante. La două ţin foarte foarte mult - transparenţă, de la semnarea actelor publice, la cheltuirea banilor. În câteva săptămâni, am să apăs puternic pe pedală, şi vom avea un portal "Ro Health", în care vom publica toate costurile şi cheltuielile din România, să vadă orice om de ce un medicament sau o operaţie costă mai mult într-un spital. După ce vom face acest lucru, cunocut sub denumirea "tehnică de comparare" şi care există cu rezultate bune în Anglia, Germania şi alte ţări, am să introduc concurenţă în ceea ce priveşte modalitatea de atragere a banilor.

Sănătatea este ultimul bastion al regimului comunist. Dacă presa a fost prima zonă în care concurenţa a fost reală şi s-a văzut, Sănătatea este ultimul bastion unde nu funcţionează concurenţa. Dacă nu este concurenţă, nu este progres.

După ce începem procesul de acreditare al spitalelor, cu paşi mici, introducem pachetul de servicii şi co-plata, apoi introducem asigurări complementare, poate sistemul se mai dinamizează.

Am încercat să am un calendar de măsuri şi încerc să îl şi respect.

Între a gestiona pompieristic probleme de tip Slatina care nu sunt exclusiv probleme ale Ministerului Sănătăţii, dar pentru care ministrul are responsabilitate, şi a pune în practică măsuri de genul ăsta, aş prefera să rămân la a doua variantă.

(Interviu realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici