Video Bazac: Nu mi-am dorit să fiu ministru

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, spune, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că se simte realaxat şi neinhibat în ceeea ce face, pentru că nu şi-a dorit acest post şi anunţă pentru luna martie o "scădere puternică" a preţurilor la medicamente.

28 afișări

Rep.: Ce vi se pare totuşi irealizabil în sistem, în acest moment?

I.B.:Probabil că este foarte greu de realizat într-un timp extrem de scurt, atingerea unui statut decent al medicului, aşa cum era el în perioada interbelică.Şi asta ţine atât de poziţionarea lui ca şi intelectual, dar şi de nivelul veniturilor lui.

În SUA , medicii sunt printre categoriile cel mai bine plătite. Sunt mult ţări europene unde medicii sunt în primele patru categorii de salariaţi bine plătiţi.

În România, cred că, pentru moment, pe interval scurt de timp sau mediu de timp, este greu realizabil. Suntem într-o perioadă financiară dificilă şi oricât de mult ne-am dori să stimulăm actul medical, indiferent dacă am introduce asigurări complementare, asigurări private şi probabil le vom introduce, nivelul de venit al unui medic, aşa cum este în Franţa sau cum este în Germania, va fi greu de atins pe termen mediu în România.

Rep.: Şi în legătură cu un proiect de lege, prin care pacientul are dori să dea o recompensă, o sumă de bani, aţi fi dispus să legalizaţi aşa ceva?

I.B.: Nu . Nu cred că este echitabil Nu aş vrea să încurajăm o practică care este descurajată în UE. Eu am o filosofie foarte simplă şi cred că este mai sănătos aşa. În tot ceea ce am făcut, de când sunt aici, de 40 de zile, am încercat să văd cum funcţionează în ţări europene anumite sisteme sau cum sunt anumite legi şi să o aleg pe cea care funcţionează cel mai bine. Să o transpun în legislaţia românescă.

Aşa am făcut şi cu preţul medicamentelor. Nu este o invenţie a mea sau a colaboratorilor mei.

Mi-aş dori ca, începând cu1 iulie, să găsim o variantă ca să introducem în paralel un sistem de asigurări complementare şi, odată cu introducerea unui pachet general de servicii şi nu minim, să introducem pentru o parte din servicii şi co-plată. În felul asta am putea să legalizăm o parte din plăţile informale, care se practică în sistemul de sănătate.

Este o mentalitate care nu este uşor de înlăturat. Dar cu o campanie bună de informare, probabil plăţile informale se vor reduce gradual. Dar cum într-un sistem privat nu există un astfel de sistem de plăţi informale, dacă introducem co-plată, iar pacientul este mulţumit de servicii medicale, probabil nu va mai apela la acest tip de servicii.

În Italia a durat zece ani, chiar dacă s-au introdus co-plăţi şi impozitarea regională, până au dispărut plăţile informale.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici