Video Bazac: Nu mi-am dorit să fiu ministru

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, spune, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că se simte realaxat şi neinhibat în ceeea ce face, pentru că nu şi-a dorit acest post şi anunţă pentru luna martie o "scădere puternică" a preţurilor la medicamente.

28 afișări

Rep: Vă doare când critică Sănătatea?

I.B.: Evident că mă doare când critică sănătatea, dar cred că până acum în tot ceea ce a criticat a avut foarte multă dreptate.

Rep: Care credeţi că sunt cele mai grele probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate astăzi, în 2009?

I.B.: Exces de reformă şi foarte puţină restructurare.

Rep: Aţi spus că preţul medicamentelor compensate va scădea de la 1 februarie cu 10 la sută. De fapt, ele au crescut cu 10 şi 20 la sută la cele româneşti. Ce s-a întâmplat de fapt?

I.B,: Menţin acest punct de vedere. Au crescut preţurile la aşa numitele OTC. OTC-urile sunt medicamente cu preţ nereglementat, pe care producătorii le ţineau în depozite sau le distribuiau pe piaţă, la un curs care trebuia să fie echivalent cu cursul pe care MS l-a aplicat pentru catalogul naţional de produse.

Eu trebuie să vă spun că prin noua metodologie de calcul preţurile se vor reduce. Am menţinut catalogul naţional de produse la preţurile existente, iar, chiar dacă s-a mărit cursul la patru lei, cursul cu care calculăm bugetul pentru medicamentele care sunt în programele naţionale de sănătate sau medicamentele compensate sută la sută, ele s-au mărit.

Costurile cu aceste medicamente, pentru că pacientul nu suportă aceste costuri, sunt suportate din FNUSS. De la sfârşitul lui martie va fi o scădere puternică a preţurilor. Am spus şi atunci că mă aştept la o creştere a preţului cu 0,9 la sută la medicamentele româneşti, dar trebuie să ţineţi cont că medicamentele româneşti sunt între 0-100.000 lei vechi. Medicamente pe care nu le găseam înainte în farmacii pentru că producătorii români, şi sunt 36 la număr, au fost trataţi discriminatoriu. Exista o marjă diferenţiată pentru produsele care veneau din import, mai mare cu 7,5 la sută decât pentru produsele româneşti.

Iar interesul meu, ca ministru în Guvernul României, este să respect regulile europene privind concurenţa. Deja aveam o atenţionare de la CE şi un proces în derulare şi o anchetă cu Consilul Concurenţei, pentru că o bucată de timp aceste adaosuri erau discriminatorii, iar, pe de altă parte, interesul nostru este să stimulăm producţia naţională.

Eu nu am făcut altceva decât să egalizez marjele, astfel încât şi producătorii români să aibă tratament egal pe piaţă ca producătorii străini. Probabil, acum medicamentele româneşti au început să se găsească în farmacii. Iar faptul că sunt 0,9 la sută mai scumpe nu se simte la 0 şi 100.000 lei.

CANAMED-ul este pe loc până la 1 aprilie. Am prelungit acest CANAMED până la recalcularea preţurilor.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici