Video Bazac: Nu mi-am dorit să fiu ministru

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, spune, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că se simte realaxat şi neinhibat în ceeea ce face, pentru că nu şi-a dorit acest post şi anunţă pentru luna martie o "scădere puternică" a preţurilor la medicamente.

28 afișări

Rep.: Există un model ideal al ministrului Sănătăţii? Cum ar trebui să fie ministru pentru România. Să fie medic sau nu ?

I.B.: Cred că în primul rând ar trebui să fie responsabil. Chiar dacă nu este medic, trebuie să fie echidistant şi apoi, la momentul 2009 în UE, ministrul Sănătăţii ar trebui să militeze pentru restructurare şi reformă, descentralizare şi un buget cât mai decent.

Rep.: Despre bugetul aprobat...

I.B.: Bugetul sănătăţii are 4,02 la sută, cu 0,2 la sută mai mare decât în 2008. În termeni reali, în 2008 a avut 4.163.000 lei, iar în 2009 are 4.211.000 lei, în cifre cu 0,2 mai mare.

Rep.: Unde merg cei mai mulţi bani din acest buget?

I.B.: Din păcate, destul de mulţi la cheltuieli de personal. Şi asta mă determină, cât de repede, să încep un proces de restructurare.

Rep.: Abia vobeam de deblocarea a 3000 de posturi de medici...

I.B.: Deblocarea înseamnă 1500 de posturi pentru rezidenţii din ultimul an, care deja sunt plătiţi din bugetul Sănătăţii şi 1500 de specialişti plătiţi din bugetul spitatalor.

Dacă angajarea medicilor determină creşterea calităţii actului medical, merită ca spitalele să dea mai mulţi bani.

Restructurarea înseamnă descentralizare. Vom începe să facem evaluarea spitalelor. O altă echipă lucrează la un nou proiect al legii sănătăţii, asta înseamnă că, până la sfârşitul anului 2009, o bună parte din spitale, probabil cu excepţia celor care vor fi declarate de importanţă regională şi a câtorva spitale de urgenţă şi a câtorva institute unde se desfăşoară activitate medicală de înaltă performanţă, vor trece la autorităţile locale pe tipuri de autorităţi.

În ultimă instanţă, până la sfârşitul anului vor trece la consiliile locale şi direcţiile judeţene. Adică, spitale orăşeneşti la oraş, municipal la municipii.

Rep.: Credeţi că ar trebui închise spitale?Multe?

I.B.: Da. Destul de multe. Cred că spitalele neeficiente, fără personal sau unde autorităţile nu asumă anumite cheltuieli.

Cred că FNUASS trebuie să finanţeze servicii, MS echipamente, consiliile utilităţi. Avem unul dintre cele mai centralizate şi birocratice sisteme. Nu ştiu o ţară europeană unde spitalele să fie la MS, iar managerul, dacă are nevoie de o zi de concediu, să o ceară ministrului.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici