BEC a respins candidatura lui Bobby Păunescu şi a Mariei Minea la prezidenţiale

BEC a decis respingerea înregistrării candidaturii de independent a Mariei Minea pentru alegerile prezidenţiale.Totodată, instituţia a respins şi validarea candidaturii lui Bobby Păunescu, deoarece nu a strâns numărul necesar de semnături. Au fost găsite, totodată, şi semnături în fotocopii.

1359 afişări
Imaginea articolului BEC a respins candidatura lui Bobby Păunescu şi a Mariei Minea la prezidenţiale

BEC a respins candidatura lui Bobby Păunescu şi a Mariei Minea la prezidenţiale

În Decizia privind respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral ale Mariei Minea pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2019 se arată că din de 231.620 de semnături depuse, 199.492 erau afectate de diferite lipsuri, precum copii xerox color, fotocopii, lipse semnături ale susţinătorilor pe mai multe pagini.

„În urma verificărilor efectuate la depunerea listelor de susţinători, conform procesului verbal încheiat în data de 22 septembrie 2019, a fost identificat formal un număr de 231.620 de semnături, din care 199.492 erau afectate de diferite lipsuri, precum copii xerox color, fotocopii, lipse semnături ale susţinătorilor pe mai multe pagini. De asemenea, s-a constatat că 1.173 de semnături, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, conţin similitudini evidente. Faţă de această împrejurare, s-a solicitat AEP să efectueze verificări prin sondaj ale datelor înscrise în lista susţinătorilor”, prevede decizia de respingere a candidaturii Mariei Minea la prezidenţiale.

Instituţia precizează că a sesizat organele de urmărire penală competente în contextul unor suspiciuni privind veridicitatea unui număr mare de semnături.

„Având în vedere că împrejurprile de fapt constatate cu ocazia verificărilor la nivelul BEC dau naştere unor suspiciuni rezonabile cu privire la veridicitatea unui număr mare de semnături regăsite în listele de susţinătorim precum şi cu privire la realitatea declaraţiilor pe propria răspundere prin care se atestă această verificitate, s-a decis sesizarea organelor de urmprire penală competente. În ceea ce priveşte condiţia referitoare la numărul susţinătorilor prevăzut în Legea nr. 370/2004, în urma verificării listelor de susţinători efectuată de BEC, s-a constatat că 199.492 de semnături, din totalul de 231.620 reprezintă de fapt fotocopii sau sunt afectate de alte neregularităţi”, transmite BEC.

Şi candidatura lui Bobby Păunescu a fost respinsă, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central.

„În urma verificărilor efectuate după depunerea listei de susţinători, a fost identificat formal un număr de 177.556 de semnături, din care 145. 047 erau în fapt, fotocopii. S-a constat că 145.047 de semnături, din totalul de 177.556 semnături identificate, reprezintă în fapt, fotocopii. Astfel, BEC respinge înregistrarea candidaturii domnului Bobby George Marius Păunescu la alegerile pentru preşedintele României din 2019”, se arată în motivarea deciziei instituţiei.

Duminică a fost ultima zi de înscriere în cursa pentru Cotroceni. Pe 12 octombrie începe campania oficială.

Alegerile prezidenţiale au loc pe 10 noiembrie, urmând ca al doilea tur să fie organizat pe 24 noiembrie. În Diaspora, primul tur de scrutin are loc în perioada 8-10 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici