Bercea Mondial rămâne în arest. Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă

Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial şi arestat, în februarie, după ce şi-ar fi înjunghiat un nepot, rămâne în arest, a decis, luni, Curtea de Apel Craiova, care a admis recursul procurorilor la hotărârea Tribunalului Olt, de cercetare în libertate a lui Bercea.

569 afișări
Imaginea articolului Bercea Mondial rămâne în arest. Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă

Bercea Mondial rămâne în arest. Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Decizia Curţii de Apel Craiova, pronunţată luni după-amiază, este definitivă.

Bercea Mondial a fost dus la Curtea de Apel Craiova luni dimineaţă, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

El a spus în faţa magistraţilor că lasă la latitudinea instanţei decizia în cazul său, fără a face alte comentarii.

Bercea Mondial s-a prezentat în instanţă alături de trei avocaţi, care au susţinut că acesta merită să fie lăsat în libertate şi că nu mai reprezintă un pericol public.

"Toată familia îl susţine, chiar şi partea vătămată, iar dacă inculpatul ar fi fost un pericol atunci prima care i-ar fi întors spatele ar fi fost familia", a arătat Mariana Ştefan, unul dintre avocaţi, susţinând că Bercea Mondial este nevinovat.

De asemenea, avocaţii lui Bercea Mondial au susţinut că există grave erori de procedură, mai exact convorbiri telefonice care sunt probă la dosar şi care au fost traduse de către procuror din limba romani în limba română.

În 31 august, magistraţii Tribunalului Olt au respins prelungirea măsurii de arestare preventivă în cazul lui Bercea Mondial şi au dispus înlocuirea arestului cu interdicţia de a părăsi localitatea, decizia fiind atacată cu recurs de către procurorii Parchetului Tribunalului Olt.

Magistraţii Tribunalului Olt arată, în motivarea deciziei de cercetare în libertate a lui Bercea, că "detenţia preventivă a inculpatului apare ca fiind excesivă".

"Deşi inculpatul urmează să fie judecat pentru infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de patru ani, pericolul social pentru ordinea publică în cazul lăsării în libertate a acestuia nu mai este actual cu cel al posibilităţii de influenţare a părţii vătămate sau a martorilor acuzării - în condiţiile în care ascultarea acestora a fost aproape finalizată, iar faţă de inculpat există posibilitatea dispunerii unor măsuri care să împiedice această posibilitate - pe de o parte, iar pe de altă parte, durata detenţiei provizorii a atins un termen apreciabil, oportunitatea şi proporţionalitatea acesteia fiind analizate prin prisma actualului context probator al cauzei", se arată în motivarea magistraţilor de la Tribunalul Olt.

La ultimul termen al procesului în care Sandu Anghel este judecat pentru tentativă de omor, care a avut loc în 30 august, au fost audiaţi Ionuţ Grinică, fiul lui Bercea Mondial, Sorinel Stoiculescu şi Laurenţiu Văduva. Grinică Ionuţ a susţinut în faţa magistraţilor de la Tribunalul Olt că el l-a înjunghiat pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes, şi nu tatăl său.

"Precizez că în timp ce mă aflam în barul La Cabana din Drăgăneşti Olt, Mercedes m-a împins, lucru pe care l-am făcut şi eu. S-a îndreptat apoi spre masa de billiard, iar eu am avut convingerea că vrea să mă loveasca cu tacul. De frică, am scos un briceag din buzunar şi l-am tăiat în spate", a declarat, marţi, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Olt fiul lui Bercea Mondial.

De asemenea, Sorinel Stoiculescu şi Laurenţiu Văduva au declarat judecătorilor că s-au întâlnit cu Sandu Anghel după incident, iar acesta nu ştia ce se întâmplase în bar.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, a fost arestat preventiv în 20 februarie, într-un dosar în care este cercetat pentru tentativă de omor, după ce şi-ar fi înjunghiat nepotul, Ionuţ Anghel, zis Mercedes, care în urma incidentului a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

În aprilie, Bercea Mondial a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, instigare la mărturie mincinoasă neurmată de executare şi portul cuţitului, fără drept, în locuri şi împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa ori integritatea corporală a persoanelor.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova i-au mai trimis în judecată pe fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, zis Ambasador, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, pe soţia interlopului din Olt, Fănica Anghel, zisă Stela, pentru instigare la mărturie mincinoasă neurmată de executare şi încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

De asemenea, Bercea Mondial este cercetat într-un dosar pentru evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi înşelăciune săvârşită prin mijloace frauduloase.

Probatoriul a relevat că Sandu Anghel a acordat, sub formă de avans (marfă şi împrumuturi financiare), suma de 5.080.359,1 lei (peste 1.000.000 de euro), în condiţiile în care între societăţi nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 1.840.000,40 lei, reprezentând salarii.

Bercea Mondial este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope.

Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii cinci ani, în aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite în urma unor plângeri făcute între ei, iar în prezent mai sunt în lucru şase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

În februarie 2010, Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, ceremonia având loc la o biserică de cartier din Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici