Berceanu: La companiile CFR e o problemă cu personalul

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sâmbătă, la Bechet, că la începutul săptămânii viitoare, împreună cu conducerile companiilor naţionale din CFR, va începe o nouă rundă de discuţii cu sindicaliştii din sistem în vederea reducerii personalului.

66 afișări
Imaginea articolului Berceanu: La companiile CFR e o problemă cu personalul

Berceanu: La companiile CFR e o problemă cu personalul (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul democrat-liberal spune că a solicitat conducerilor companiilor naţionale din CFR să găsească soluţii pentru scăderea numărului de personal, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să înceapă o nouă rundă de discuţii cu sindicaliştii din sistem.

"La companiile din CFR este problema cu personalul. Eu am discutat la începutul săptămânii trecute cu conducerile companiilor să pregătească în cursul săptămânii ăsteia din nou nişte idei, nişte discuţii. Urmează ca de luni-marţi, i-am şi anunţat, să reîncepem discuţii cu liderii de sindicat. Eu cred că trebuie găsită o formulă", a declarat Radu Berceanu.

El spune că s-au făcut investiţii în sistem şi că nu se mai justifică un număr aşa de mare de angajaţi în companiile CFR.

"Cred că soluţia este scăderea personalului, pentru că s-au tot făcut investiţii care înseamnă alte tehnologii şi un număr mai mic de personal. S-au automatizat nu ştiu ce macaze, de exemplu, care se schimbă singure şi nu trebuie să le mai schimbe cineva. Atunci e clar că numărul lor trebuie să scadă. Poate acum au văzut şi ei că nu poţi, de exemplu, la Compania de Marfă, când traficul este fix jumătate faţă de anul trecut, deci încasările sunt fix jumătate din cele de anul trecut, să vrei să iei aceleaşi salarii sau chiar mărite", a declarat Radu Berceanu.

Ministrul Transporturilor afirmă că, deşi numărul salariaţilor de la CFR ar fi trebuit redus, în ultimul an, s-au făcut angajări "masive" întrucât era an electoral.

"La ei numărul angajaţilor nu numai că trebuia să scadă, dar anul trecut s-au făcut angajări masive. Pe ideea că era an electoral şi cei care erau angajaţi şi familiile lor votau PNL, pentru că era Orban acolo, s-au făcut angajări fără niciun fel de explicaţii. Chiar liderii de sindicat spun lucrul acesta", a mai spus Radu Berceanu.

Potrivit sursei citate, persoanele care au fost angajate pe criterii politice au încasat şi salariile cele mai mari.

"E vorba de oameni care nu au nicio legătură cu calea ferată. Eu înţeleg ca liderii de sindicat să ţină la colegii lor de muncă, oameni care sunt ceferişti vechi, nu tot felul de personaje care, bineînţeles, că iau şi salariile cele mai mari. Aşa cum s-a întâmplat şi la Autoritatea Aeronautică cu tot felul de domnişoare consilier care aveau 300 şi ceva de milioane de lei salariu", a mai spus ministrul Transporturilor.

Radu Berceanu afirmă că în privinţa cheltuirii banilor publici la Ministerul Transporturilor este "o mare problemă".

"Sigur, după ce facem chestii de astea, ne facem şeful comisiei de anchetă privind cheltuirea banilor publici. Eu nu mă apuc să caut, că nu-i menirea mea, dar în legătură cu cheltuirea banilor publici e o mare problemă ce s-a întâmplat în Ministerul Transporturilor în ultimii doi ani", a mai spus Radu Berceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici